Maksuametnikud käivad ettevõtetes ümbrikupalku otsimas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maksu- ja tolliameti 170 töötajat kontrollisid 4. juunil üle Eesti kokku 300 ettevõtet, mille suhtes oli eelneva maksukäitumise analüüsi põhjal tekkinud kahtlusi ümbrikupalga maksmises, rikkumisi avastati neist umbes pooltes.


Toimetus sai ühelt lugejalt kirja, milles ta avaldas nördimust selle üle, et maksuametnikud on käinud tema töökohas inimeste isikuid tuvastamas ja neilt teiste töökaaslaste vastu tunnistusi nõudmas. Lugeja küsis, kas see on ikka seaduslik.

Maksu- ja tolliamet teatas seepeale, et maksuhaldurid ei kontrolli kedagi niisama suvaliselt, vaid kontrollile eelneb põhjalik analüüs ning objektid valitakse vastavalt maksuriski suurusele.

4. juunil korraldas amet tõepoolest teenindussektoris suure reidi, mille käigus kontrolliti üle Eesti ligi 300 ettevõtte tegevuskoha majandustegevust. 170 maksuhaldurit kontrollisid väikepoode, kohvikuid ja teisi asutusi, kus analüüs viitas võimalikule maksuriskile.

Esmane reidi tulemuste analüüs näitab, et hinnanguliselt pooltel äriühingutel avastati puudusi, mis seisnesid käibe varjamises või ümbrikupalga maksmises. Reidi käigus tuvastati töötajaid, kes ei ole maksudeklaratsioonides kajastatud või on deklareeritud töötasu oluliselt väiksem tegelikult makstavast tasust.

Maksuhalduri ülesandeks on kontrollida maksuseaduste täitmist ning maksude arvestamise ja tasumise õigsust. Seadusega pandud ülesannete täitmiseks on antud maksuhaldurile õigus nõuda isikutelt teavet maksumenetluses tähendust omavate asjaolude tuvastamiseks. Isikud, kelle poole maksuhaldur pöördub, on kohustatud ka vastavasisulist teavet andma.

Menetlustoimingute korrektseks teostamiseks peab maksuhaldur tuvastama ka isikud. See on võimalik kas isikutunnistuse või muu dokumendi alusel, mis võimaldab siduda dokumenti selle kasutajaga. «Kuna maksumenetluses osalejal tekivad vastavalt seaduses sätestatule nii õigused kui ka kohustused, siis on isikusamasuse tuvastamine kindlasti mitte ainult maksuhalduri, vaid ka maksumenetlusse kaasatud isiku huvides,» seisab toimetusele saadetud selgituses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles