Kui kliente enam ei jätku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Kert
Erki Kert Foto: LHV

Inglise loodusuurija Charles Darwini kahesajandal sünniaastapäeval leiavad tema avastused kinnitust ka väljaspool loomariiki. Liikide tekke, arengu ja hääbumise protsesse on läbi tegemas ettevõtlusmaastik ning seda märksa kiiremini kui kohandumised looduses aset leiavad.


Sarnaselt Darwini poolt kirjeldatud liikide paljunemisele sünnitas majandusbuum nii Eestis kui väljaspool suure hulga ettevõtteid, kes kõik tarbijate pärast võitlusesse asusid. Nagu varsti juba kümne aasta tagusesse ajalukku jäänud internetimulli käigus tekkis tohutul hulgal algatusi, mis veebis surfajate tähelepanu püüdsid köita, tekitas globaalne kinnisvaramull lugematul arvul ehituse, arenduse ja neid toetavate tegevustega rahateenivaid ettevõtteid.

Kuid nii nagu isendite vohamisele loomariigis seab piirid ressursside nappus, on ka paljude ettevõtete jaoks klientide arv valusalt kokku kuivanud. Kui buumi ajal ei tekkinud majaostjatest ja kõrgmoe kandjatest puudust, on olukord tänaseks drastiliselt muutunud - klientide hulk on kokku kuivanud ja kõigile neid enam lihtsalt ei jätku. Selle tulemusel oleme jõudnud keskkonda, kus paljude ettevõtete ees seisab valik, kas hääbuda või kellegagi liituda.

Globaalne ühinemiste ja ülevõtmiste aktiivsus on eelmise aasta tasemetelt tänaseks kukkunud ligi 36 protsenti ning seegi number on suuresti tuge saanud mõne üksiku hiigeltehingu õnnestumisest. Nii või teisiti on aga selge, et hirmud majanduskeskkonna tulevaste arengute pärast ning suuremate tehingute keeruline finantseerimine hoiavad üldist tehinguaktiivsust veel mõnda surve all.

Ometi on mitmed ettevõtted aastalõpu šokist taastumas ning muutunud oludega oma strateegia ja lähiaastate eesmärgid vastavusse viinud. Ja tänasel päeval, võibolla enam kui kunagi varem, võiks neis plaanides koht leiduda ka ühinemiste ja ülevõtmiste jaoks. Tugeva bilansiga ettevõtete jaoks pakub tänane turg suurepäraseid võimalusi väiksemate ja raskustesse sattunud konkurentide ülevõtmiseks.

Kui veel paar aastat tagasi saime rääkida ideaalsest müüjate turust, siis tänaseks päevaks on olukord risti vastupidine ning kõige paremini tunnevad ennast tänu odavnenud ülevõtuhindadele kindla strateegia ja tugeva likviidsusega ostjad. Lisades siia vaikselt lahti sulavad krediiditurud, ootame aasta teiseks pooleks tehinguaktiivsuses taas kasvunumbreid.

Kui senini oleme kriisi käes vaevlevas maailmas näinud suuremaid ühinemisi ja ülevõtmisi vaid võrdlemisi stabiilses farmaatsiatööstuses, kus ettevõtteid sunnivad takka lõppevad patendid ning hirm rahavoogude kaotamise pärast, siis aasta teiseks pooleks võib tehingute taastumist näha ka teistes majandussektorites. Üldise majanduse puhastumise tingimustes saame järgnevat paari aastat tõenäoliselt pidada konsolideerumise ajajärguks, kus tugevamad saavad veel tugevamaks ning mitmed nõrgemad otsustavad hääbumise vältimiseks liituda.

Paralleelse trendina võib prognoosida, et üha enam ettevõtteid naaseb oma põhitegevuse ja peamiste tugevuste juurde. Kui buumi ajal muutus nii mõnegi ettevõtte fookus häguseks ning raha teenimine tundus lihtne ka põhitegevustest väljaspool, on trend tänaseks pöördunud. Kriisi tingimustes on fookuse paikasaamine elulise tähtsusega ning olukord, kus seafarm kõrvalisel põllulapil pappkinnisvara arendab, on minevik.

Ühinemis- ja ülevõtmistehingute aktiivsuse kasv on viimaste kriiside ajal hästi ette ennustanud üldise majandussituatsiooni paranemist ning viidanud majandususalduse languse pöördumisele. Kui Eesti ettevõttedki leiavad taas võimaluse julgemaid otsuseid teha ning oma tugevusi läbi sektorite konsolideerumise täiendada, võime prognoosida, et ka majanduse laiemapõhjaline kosumine ei ole enam mägede taga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles