ELi audit: Hispaanias on teedeehitus seletamatult kallis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ühisuspoliitika ja regionaalarengu fondist rahastatud teedeehitust auditeerinud Euroopa Kontrollikoja hinnangul on raske selgitada, miks maksab teedeehitus Hispaanias 1,7 korda rohkem kui Saksamaal.

Koostatud auditi järgi oli 1000 ruutmeetri tee ehituse kogumaksumus Saksamaal 287 000 eurot, aga Hispaanias ulatus see 496 000 euroni.

Peamise audiitorite etteheite osaliseks said aga teede-ehitusele eelnevalt koostatud prognoosid, mis pidid hindama ehitatavate teede kasutajate hulka tulevikus.

Liigoptimistlikud prognoosid jäid ehitusjärgsele reaalsusele alla 14 juhul 19st. Kiirteede asemele oleks kontrollikoja hinnangul tulnud ehitada ekspressteid.

Ka kulus auditeeritud teedeprojektidele esialgsest kuluprognoosist keskmiselt 23 protsenti rohkem raha.

Kontrollikoja auditis hinnati teedeehitusprojekte Saksamaal, Hispaanias, Poolas ja Kreekas. Kontrollitud teedeprojektide kogumaksumus oli kolm miljardit eurot. Kokku tehti audit 10 kiirteele, 10 ekspressteele ja neljale maanteele.

Ajavahemikus 2000-2013 on Euroopa Liidu regionaalarengu fondist ja ühisuspoliitikast rahastatud maanteede ehitust ja renoveerimist kokku 65 miljardi euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles