Narva kolledž ja Balti filmikool said sisearhitektide preemia

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruumipilt 2012.
Ruumipilt 2012. Foto: Repro

Eesti Sisearhitektide Liit (ESL) tunnustas juba 36. korda Eesti silmapaistvamate sisearhitektide loomingut – mullu valminud parima avaliku ruumi, näitusekujunduse ja eseme autoreile anti aastapreemiad.

Seekordsetele ESLi aastapreemiatele esitatud töödest valis žürii välja 21 nominenti: kaasakiskuvad muuseumide ja näituste kujundused, hoogsad ülikoolide interjöörid, muljet avaldavad müügisaalid ja bürood, esemete otstarbekad disainilahendused.

Parima avaliku ruumi tiitlile kandideerisid Lennusadam, Tartu Ülikooli varakamber, Tallinna teletorn, ööklubi Bonbon, Eesti Energia esindused ning Turvatehnika, Ignite ja Pirita tee 102 bürood, Tallinna Kaubamaja lastemaailma ja naistemaailma kujundused. 2012 parima avaliku ruumi aastapreemia anti Tartu Ülikooli Narva Kolledžile ja Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolile.

«Mõlemad hooned on võrdselt tähtsad ja tähelepanuväärsed, sestap otsustasime kaks esikohta välja anda. Ühtlasi tunnustame ka riiki kui tellijat, kes oskab kõrgel tasemel nii arhitektuuri kui sisearhitektuuri väärtustada,» kommenteeris žürii esimees sisearhitekt Kaido Kivi.

Hindajate sõnul pakuvad Tartu Ülikooli Narva Kolledži lahendused lausa arhitektuurielamuse, mille on loonud Hannes Praks, Kadri Tamme, Kristjan Holm, Liisi Murula, Toomas Pääsuke, Ahti Grünberg, Daniel Marius Reisser ja Helen Sarapuu. Hoone kavandasid Kavakava arhitektid Katrin Koov, Indrek Peil ja Siiri Vallner.

Samuti paelus žüriid Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakooli efektne, samas aus ja askeetlik sisearhitektuur, mille autoreiks on Kadi Karmann ja Ville Lausmäe. Hoone projekteerisid Salto AB arhitektid Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke ja Pelle-Sten Viiburg.

2012. aasta parima näituse kujunduse laureaadiks valiti Janno Roosi ja Andres Labi tehtud «Riigikogu hoone 90», sest selle sisukas ja ühtlasi vaimukas lahendus veetles žüriid rohkem kui samade autorite kujundatud Eesti Ajaloomuuseumi väljapanek «Vettpidavad allikad» või Hannes Praksi, Toomas Pääsukese ja Helen Sarapuu samuti Eesti Ajaloomuuseumile seatud näitus «Siin me oleme!» või pop-up shop’i «Disain, loomulikult!» (autorid Margit Argus, Margit Aule) nupukas teostus.

2012 parima eseme aastapreemia määrati Galina Burnakova, Loreida Heina ja Gert Sarve disainitud Vanasadama Admiraliteedi basseini kaldapealsete välinäituste stendidele lihtsa ja nägusa konstruktsiooniloogika ning asjaliku teostuse kiituseks.

2012 tudengipreemia pälvis Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri ja mööblidisaini üliõpilane Ivo Rannaste.

ESLi 2012 aastapreemia žüriisse kuulusid sisearhitektid Kaido Kivi (esimees), Mari Kurismaa, Tarmo Piirmets, Tea Tammelaan, arhitektuurikriitik Triin Ojari, arhitekt Raivo Puusepp ja disainer Igor Volkov.

Kõik huvilised saavad Rotermanni soolalaos avatud näitusel «Ruumpilt 2012» ESLi aastapreemiate konkursi finaali jõudnud töid 11. augustini uudistada. Ilmunud on raamat «Ruumipilt 2012», mis annab põhjaliku ülevaate interjööri- ja disainipreemia pälvinud töödest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles