Elektrum: elektriturule pole vaja hinnalage leiutada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Latvenergo tegutseb Eestis kaubamärgiga Elektrum. Pildil Elektrum Eesti juht Raivo Videvik.
Latvenergo tegutseb Eestis kaubamärgiga Elektrum. Pildil Elektrum Eesti juht Raivo Videvik. Foto: Mihkel Maripuu

Elektrum Eesti turujuht Raivo Videvik teatas, et Eesti hinnapiirkonna elektrihinnale pole vaja lage panna.

Möödunud nädalal kerkis esile idee, mis pakkus välja Eesti hinnapiirkonna elektrihinna piiramise läbi hinnalae kehtestamise elektriturul ning sidumise Soome piirkonna elektrihinnaga.

«Leian, et turu üldiseks reguleerimiseks sellisel moel vajadust ei ole, pigem peaksid elektrimüüjad tegelema vastava tootearendusega või siis samuti pakkuma fikseeritud hindu, mis tagab elektritarbijale hinna osas kõige suurema kindlustunde,» lausus Videvik.

«Kõige kindlam on muidugi elektrihind fikseerida, mida valdav enamus elektritarbijaid on ka teinud – nende jaoks ei mängi börsihindade kõikumine mingit rolli,» ütles Videvik.

Videvik lisas, et Eesti börsihinna sidumine Soomega võib küll ideena üllas tunduda, aga reaalsuses tuleb tähele panna, et ka Soome pole prii börsihinna tõusudest, mis on olnud lähiminevikus veelgi drastilisemad kui hiljuti Eestis.

Jaanipäeva järel tõusis ühel päeval elektri börsihind 104 euroni megavatt-tunni eest. Samal päeval maksis elekter kella 9 hommikul kuni kella 3 pärastlõunal 200 eurot megavatt-tunni eest.

Elektrimüügi ASi juht River Tomera pakkus pärast seda üheks lahenduseks Eesti hinnapiirkonna hinnalae sisseseadmise. Viimane oleks seotud Soome börsihinnaga. Soome hind on paremate ühenduste ja suurema tootmisportfelli tõttu Tomera hinnangul palju adekvaatsem hinnanäitaja, kui Eesti turg, kus valitseb üks suur tootja.

Erakorraliselt kõrge hinna põhjuseks on seni peetud Läti ja Leedu elektridefitsiiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles