Mikser: avatud energiaturg ei tööta tarbijate hüvanguks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser rõhutas täna erakonna suvepäevadel, et avatud energiaturg ei tööta Eestis tarbijate hüvanguks ning valitsuse valed valikud on viinud hoopis hinnatõusuni.

«Riik on tarbija kaitsel väga vähe ära teinud,» ütles Mikser. «Samas on Eesti Energia osakaal siinsel elektriturul üle 70 protsendi, mis tähendab, et konkurents ei toimi ning suurettevõte on jõupositsioonil.»

Nii on tema sõnul energiaturu avanemine tarbijate jaoks kaasa toonud ränga hinnatõusu.

«Lisaks energiaallikate mitmekesistamisele on oluline ka kontrollida ettevõtete turuosa, nagu seda on teinud ka Põhjamaad,» ütles Mikser. «Tarbija – nii majapidamiste kui ettevõtete – seisukohalt on oluline, et ühegi ettevõtte turuosa ei oleks domineeriv.»

Tema sõnul on selleks esimese sammuna vajalik konkurentsiametile suurema ja tegeliku rolli andmine.

Sotsiaaldemokraadid juhtisid elektrituru avanemisega seonduvatele võimalikele murekohtadele tähelepanu juba 2011. aastal. Turu avanemisel võib energia hind tarbijatele tõusta 20-30 protsenti, hoiatas Urve Palo detsembris 2011 SDE algatatud riikliku tähtsusega küsimuse arutelul.

Erakond on korduvalt esitanud eelnõu, millekohaselt kaetaks taastuvenergia toetussummad saastekvootide müügist laekuva rahaga. See vähendaks erakonna väitel inimeste elektriarvet kümnendiku võrra.

Samuti on SDE teinud ettepaneku elektriaktsiisi alandamiseks ELi nõutavale miinimumtasemele, nagu on see enamustes Euroopa riikides. See vähendaks erakonna väitel elektriarvet veel 3 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles