Amet peatas loomasööda sisseveo Valgevenest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead
Sead Foto: SCANPIX

Valgevenes sigade hulgas puhkenud Aafrika katku tõttu katkestas Eesti veterinaar- ja toiduamet (VTA) loomasööda sisseveo taudistunud piirkondadest.

Euroopa Liitu (EL) ei tohi Valgevenest importida elusloomi ja loomset toitu, nüüd on Eesti peatanud ka loomasööda sisseveo taudistunud piirkonnast, ütles ameti peadirektor Ago Pärtel BNSile.

Ameti andmeil ei tohi sööta importida nendest Valgevene piirkondadest, kus sigade Aafrika katk on diagnoositud või kus on kehtestatud vastavad piirangud ning kus sööt on toodetud või käideldud või kust pärineb söödatoore.

Samuti kehtivad lisanõuded veokitele, mis peaksid Valgevenesse elussigu eksportima, kuigi reaalselt ei ole sigu seni sinna eksporditud, kommenteeris Pärtel.

Ta lisas, et Eesti on Leedu ja Läti kolleegidelt palunud jooksvat infot Valgevenesse elussigu vedanud ning Leetu ja Lätti naasnud veokite registreerimisnumbrite kohta.

Amet juhib ka tähelepanu, et Valgevenesse reisijatel pole isiklikus pagasis lubatud liha, lihatooteid, piima ega piimatooteid ELi tuua.

Sigade Aafrika katk puhkes Valgevenes Grodno oblastis juuni lõpus. Selle kiire leviku tõttu otsustas Leedu toidu- ja veterinaaramet ajutiselt piirata Valgevenest osa loomsete toodete ja loomasööda sisseveo.

Samuti taotles Leedu Euroopa Komisjonilt 3,5 miljonit eurot abi, et selle sigadele ohtliku nakkushaigusega võidelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles