Omanike keskliit: elektriturul tuleks ajutiselt kehtestada hinnalagi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Omanike keskliit teeb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ja riigikogule avaliku ettepaneku kehtestada kodutarbijate kaitseks Eesti piirkonnas nn hinnalagi, mis oleks seotud Soome hinnaga.

Liidu tegevjuht Priit Värk sõnas, et selle idee käis osaliselt juba möödunud nädalal välja River Tomera (Elektrienergia AS), kuid seni on see asjaosalistelt põhjendamatult vähe tähelepanu saanud.

«Lähtudes, et Soomes toimib vabaturg ilma äärmuslike turumoonutusteta, siis tuleks meie hind põhjanaabrite omaga siduda vähemalt kuni Estlink 2 rajamiseni. Hinnalae kehtestamise eesmärgiks ei ole vabaturu solkimine, vaid pakkuda Eesti tarbijale Soome tarbijaga võrdväärst elektrihinda ja seejuures kaitsta meid Läti-Leedu poolreguleeritud elektriturul osalevate ettevõtete manipulatsioonide eest,» märkis Värk.

Kodutarbijate huve esindava liidu teatel on tänaseks selge, et meie hinnapiirkonna elektrihüpped on osa süsteemsest probleemist, kuna Baltikumis sõltub hind oluliselt üksikute turuosaliste (Latvenergo, Lietuvas Energija, Eesti Energia) käitumisest.

«Paistab, et Eesti on täna oma tragiduse eest peksa saanud, sest Läti ja Leedu turud on veel osaliselt reguleeritud ning seetõttu tuleb Eesti tarbija rahakotist nende elektripuudus kompenseerida. Lõunanaabrid ei ole pannud kõiki enda tootmisvõimsusi börsile, seda hoolimata asjaolust, et vastav lepe on sõlmitud juba mitu aastat tagasi BEMIP-i raames,» lausus Värk.

Arvestades eelpool toodud asjaolusid, siis niikaua kui elektriturul on nõudluse-pakkumise suhe nii lihtsasti manipuleeritav, siis on erandlikud vahendid tarbija kaitseks ka põhjendatud. «Riigil tuleks nõuda Nord Pool Spotilt ajutist erisust, et kehtestada hinnalagi. See läheb küll vastuollu börsi põhimõtetega, kuid arvestades olukorra tõsidust, siis jõulised sammud on vajalikud,» lisas Värk.

Eesti Omanike Keskliit on korter- ja eramaja omanikke ühendab katusorganisatsioon, millega on tänaseks liitunud ca 64 000 koduomanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles