Euroopa rohutootjad hakkavad paljastama makseid tohtritele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele. Foto: SCANPIX

Euroopa ravimifirmad kavatsevad hakata avalikustama nende poolt arstidele makstavaid summasid.

Tegemist on vabatahtliku käitumiskoodeksiga, mis peaks parandama läbipaistvust ning kärpima kriitikat huvide konflikti aadressil.

Euroopa ravimitootjate liidu EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) teatel avaldavad nende liikmed 2016. aasta alguseks iga arsti ja tervishoiuorganisatsiooni nime, kelle/millega nad koostööd on teinud, lisades loetelud viimastele konsultatsiooni-, reisi-, koolitus- ja muude kulude katteks makstud rahasummadest.

Kõik EFPIA liikmed peavad järgima antud poliitikat, kui soovivad jääda föderatsiooni liikmeks.

Teade kõlab pärast kaks aastat väldanud valdkonnasiseseid läbirääkimisi ning on ilmselt kannustatud sellest, et arstidele makstud raha on sattunud üha suurema avalikkuse tähelepanu alla.

Kriitkute hinnangul võivad maksed moonutada valikuid retseptide väljakirjutamisel – ajendades arste eelistama rohtusid, mille puhul teaduslikud tõendid seda ei õigustaks.

EFPIA peadirektor Richard Bergstrom ütles: «On teatud tavad, mis lihtsalt ei tohi jätkuda. Kui me tahame jätkata meditsiinilise hariduse pakkumist, rakendades eksperte ning läkitades arste teaduskongressidele, siis peab parandama läbipaistvust.»

Ravimifirmadel on kombeks rõhutada, et koostöö juhtivate arstidega on vajalik selleks, et ammutada neilt tagasisidet ning arendada välja kõige efektiivsemaid tooteid.

Samal ajal näitavad näiteks USAs ilmsikstulnud andmed, et mõned eriarstid saavad aastas üle 100 000 dollari – millest nende tööandjad sageli teadlikud pole.

Uuringuandmed osutavad ka sellele, et ebaproportsionaalselt suuri summasid makstakse spetsialistidele selliste haiguste vallas, kus konkurents ravimite vahel on eriti äge ning rohtude toime teaduslikult vähem tõestatud – näiteks vaimse tervise puhul.

Lähtuvalt EFPIA reeglitest peavad ravimifirmad avaldama maksete info omaenda või liidu veebilehel. Erandiks on lõunasöögid, mille maksumus jääb mõistlikkuse piiresse.

Firmad alustavad 2015. aasta maksete paljastustest.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles