Lugeja küsib: kas võin üürilepingu ennetähtaegselt lõpetada ja lukud vahetada, kui üürnik on mulle võlgu?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Sõlmisin üürilepingu tähtajaga kuni 10.06.2013. Üürnik pole täitnud kaks kuud kohustust ja tasunud üüri ja kommunaaltasusid. Kas mul on õigus leping ennetähtaegselt lõpetada ühepoolselt (vahetada lukk välja ja ise sisse kolida) või on vaja pöörduda kohtu poole?» küsib korteriomanik.

Vastab vandeadvokaat Alo Pormeister advokaadibüroost Sirel & Partnerid.

Võlaõigusseaduse § 316 lõige 1 sätestab, et üürileandja võib üürilepingu erakorraliselt üles öelda, kui:
1) üürnik on viivituses kolmel üksteisele järgneval maksetähtpäeval tasumisele kuuluva üüri, kõrvalkulude või nende olulise osa maksmisega;
2) võlgnetava üüri summa ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluva üüri summa;
3) võlgnetavate kõrvalkulude summa ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluvate kõrvalkulude summa.

Üürileandjal ei ole ülesütlemise õigust, kui üürnik täidab oma kohustused enne ülesütlemist. Ülesütlemine on tühine, kui üürnikul oli õigus üürinõue tasaarvestada ja ta teeb tasaarvestuse avalduse viivitamata pärast ülesütlemisavalduse saamist.

Üürilepingu võib õigusliku aluse olemasolu korral üles öelda ülesütlemisavaldusega, mis on kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ning mis sisaldab võlaõigusseaduse  § 325 sätestatud andmeid.

Üürnikku ei või ilma õigusliku aluseta üüripinnalt välja tõsta ja selleks tuleb pöörduda nõudega kohtu poole, et saada vastav täitedokument. Karistusseadustiku § 314 sätestab, et ebaseadusliku eluruumist väljatõstmise eest karistatakse rahalise karistusega.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles