Soome väikesed mahetoidupoed ning kohalikku toitu pakkuvad poed võitlevad ellujäämise nimel, kuigi nõudlus mahetoidu järele kasvab soomlaste seas kiiresti. Eksperdid süüdistavad mahepoodide hingitsemises inimeste ostuharjumusi.
Soome mahepoed kiratsevad
Mitmed Soome mahepoed on sel aastal uksed sulgenud, nendest kaks isegi pealinnas Helsingis, teatab uudisteportaal Yle Uutiset. Põhjanaabrid ostsid eelmisel aastal küll poole rohkem mahetoitu kui tunamullu, kuid spetsiaalsete mahepoodide käive ei ole oluliselt kasvanud.
Soome Innovatsiooni Fond Sitra (Finnish Innovation Fund Sitra) on mahetoidu müügi suurendamisse investeerinud mitmeid tuhandeid eurosid. Sitra eksperdid usuvad, et üheks sellise vastuoksuse põhjuseks on, et soomlased ei ole omaks võtnud toidukultuuri, kus inimesed ostavad toiduaineid spetsiaalsetest mahepoodidest. Sitra ekspert Jyri Arponen ütles, et inimesed ei oska veel hinnata ehedat toodangut, mida need kauplused pakuvad.
Sitra loodab, et väikesed mahepoed loovad koostöövõrgustikke, mille kaudu saaksid inimesed teha ühisoste, mis oleksid odavamad.
Praegu kasutatakse mahetoodangu kasvatmiseks vähem kui kümmet protsenti Soome põllumajanduslikust maast. Soome põllumajandusministeerium soovib aga aastaks 2020 suurendada seda kuni viiendikuni.