Kiirlaenuandjate elu muutus tänasest veidi keerulisemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaen.
Kiirlaen. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tänasest hakkasid kehtima võlaõigus- ja reklaamiseaduse muudatused, millega kohustatakse krediidiandjat laenusoovija tausta täpsemalt uurima ning reklaamid peavad olema tasakaalustatud.

Võlaõigusseaduses sisustatakse krediidivõimelisuse mõiste, kohustatakse krediidiandjat krediidivõimelisuse hindamisel võtma arvesse kõiki talle teadaolevaid asjaolusid ja täpsustatakse krediidiandja kohustusi tarbijalt asjakohase teabe saamisel.

Seega vastutus laenaja maksevõimelisuse hindamisel pannakse krediidiandja õlule. Enne lasus kohustus õigeid andmeid esitada laenajal.

Reklaamiseadust täiendatakse sätetega, mille kohaselt peab reklaam, millega teavitatakse valmisolekust anda tarbijakrediiti või vahendada tarbijakrediidilepinguid, olema vastutustundlik ning tasakaalustatud.

Reklaam ei tohi jätta muljet, et tarbijakrediidi võtmine on riskivaba ja lihtne võimalus finantsprobleemide lahendamiseks, ega kallutada tarbijaid läbimõtlematule laenuvõtmisele.

Lisaks tuleb valida selline kirjatüüp ja -suurus, mis muudab selle tavalise tähelepanu juures märgatavaks, arusaadavaks ning muust teabest selgelt eristatavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles