Bangladesh: USA otsus tollivaba kauplemise piiramisest on šokeeriv

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine vabrikutööline varingus hävinud Bangladeshi rõivavabriku varemetel
Endine vabrikutööline varingus hävinud Bangladeshi rõivavabriku varemetel Foto: SCANPIX

Bangladesh kritiseeris reedel USA otsust peatada osaliselt Dhakaga kauplemisel kehtivad maksusoodustused, nimetades seda šokeerivaks sammuks.

«Bangladeshi vabrikutööliste jaoks ei saaks olla šokeerivamat uudist sellest, et Ühendriigid peatavad Bangladeshi suhtes üldise soodustuste süsteemi kehtimise (GSP) ajal, mil valitsus on rakendanud konkreetseid ja nähtavaid meetmeid vabrikutes ohutuse ja töötingimuste parandamiseks ning tööliste õiguste kaitsmiseks,» seisis Bangladeshi välisministeeriumi avalduses.

USA teatas neljapäeval tollivaba kauplemise osalisest peatamisest Bangladeshiga, mida Washington oli seni GSP programmi raames Dhakale laiendanud, tuues põhjuseks asjaolu, et riik pole teinud piisavalt inimeste töötingimuste parandamiseks.

Bangladesh kuulus seni Ühendriikide nõndanimetatud arengumaade programmi alla, mis võimaldas maksusoodustusi nendes riikides valmistatud toodetele.  Bangladeshi rõivatööstust, millest kogu pahameel vallandus, see kahjuks oluliselt ei mõjuta, sest sellele ei laienenud kõnealuseid soodustused ka siiani.

Bangladeshi pealinna lähedal haigestus juuni alguses sadu rõivavabriku töötajaid, kes olid töökohal joonud arvatavasti saastunud vett. Aprillis varises Bangladeshis kokku korrusmaja, kus hukkus 1129 inimest. Majas tegutsesid rõivavabrikud, mis tootsid riideid Lääne kaubamärkidele nagu Benetton, Primark ja Mango.

Bangladesh on maailma suuruselt teine rõivaeksportija ja suurem osa toodangust läheb Euroopa Liitu. Rõivatööstus annab 80 protsenti selle Lõuna-Aasia riigi ekspordituludest. Bangladeshi tööstusettevõtetes on mitmel pool töötingimused täiesti ebainimlikud, rääkimata ohutusnõuete eiramisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles