Brasiilia pakub protestide peatamiseks varamaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordikulude tõusu vastu protesteerija Brasiilia lipuga.
Transpordikulude tõusu vastu protesteerija Brasiilia lipuga. Foto: SCANPIX

Pealtnäha populistliku sammuna pakub Brasiilia valitsev Töölispartei varamaksu «suurtelt varandustelt», rahustamaks kahe kümnendi suurimaid meeleavaldusi riigis.

Varamaksu mõtteid on Brasiilias mõlgutatud varemgi, kuid seaduseks pole neid kunagi kinnitatud.

Kõrgete parteiametnike sõnutsi saadetakse maks – mille abiga tahetakse hakata rahastama linnatransporti – Brasiilia kongressi hääletamisele.

«Kuidas me siis veel nende [transpordi]teenuste tõhustamist rahastada saaksime, kui me seda ei teeks?» küsis Töölispartei eestkõneleja kongressis José Guimarães.

«Teist teed ei ole. Ka ärimehed peavad appi tulema. Miks peaks üksnes riik seda koormat kandma?» seisab Guimarãese pressiteates.

Mõnede vaatlejate hinnangul võivad katsed protestiliikumist klassipoliitikale taandada osutuda vastuoluliseks riigis, kus ebavõrdsus on küll vähenenud, kuid on jätkuvalt väga suur.

Sisuliselt ilma juhtideta ja sotsiaalmeedia abil lõkkele löönud protestiliikumine on tabanud Brasiilia poliitilisi parteisid kui välk selgest taevast.

Juuni alguse poole alguse saanud tänavameeleavaldused jätkuvad üha, kuigi veidi väiksema intensiivsusega. Eile leidis Belo Horizontes aset protestijate ja politseinike kokkupõrge, maha põletati üks autokauplus.

Teadaolevalt ei ole varamaksu ettepanek veel jõudnud Töölispartei liikmest presidendi Dilma Rousseffi lauale.

«See ettepanek lõhnab chavista järele,» ütles Brasília ülikooli politoloog Paulo Krammer, viidates endise Venezuela presidendi Hugo Chávezi poolt viljeletud populismile.

Partei kinnitab, et varamaks muudaks Brasiilia maksusüsteemi õiglasemaks.

«Keskne idee on luua maksusüsteem, mis lõpetaks olukorra, kus need kes teenivad vähem maksavad rohkem. Me pooldame progressiivsemat lähenemist: need kes teenivad rohkem maksavad rohkem,» teatas partei.

Kuidas maks toimiks, jääb esialgu arusaamatuks.

Copyright The Financial Times Limited 2013



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles