Kartulimardikad said tavalisest varem jaole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulimardikas
Kartulimardikas Foto: Janek Prjadko

Kodumaiseid värskeid kartuleid on turulettidel näha olnud juba paar nädalat, kartulikasvatajate sõnul ei erine hind varasematest aastatest.

Tartumaa kartulikasvataja Oskar Kannu kartulid ei ole veel turule jõudnud, kuid ta ennustab, et juuli alguseks peaksid esimesed kartulid valmis saama. Hinda ei tihka mees veel prognoosida.

«Kui hooaeg kätte tuleb, siis näeb, mis hind tuleb,» ütles Kann. Lehemädanikku ei ole Kann veel märganud, küll aga ründavad juba kartulimardikad. «Mina mäletan, et eelmine aasta olid samamoodi enne jaanipäeva mardikad peal,» lisas ta.

Einola talu tegevjuht Priit Einola sõnul jõuavad nende kartulid umbes nädala pärast turule. «Eelmine aasta me nii vara turule ei jõudnud, aga hind oli enam-vähem sama, ega ta odavam või kallim vaevalt väga palju oli,» rääkis Einola, kelle sõnul ei ole veel lehemädanikku põllul näha, küll aga on kartulimardikad peal. «Tänavu on niivõrd soe, et nad on varakult väljas juba. Eelmine aasta oli jahedam ja nad tulid hiljem peale,» lisas põllumees.

Kaks eurot kilo

Harjumaa Eigna talu peremees Harri Kilk on tänavu värsket kartulit müünud juba kaks nädalat. Mehe sõnul on selgi aastal enam-vähem samad hinnad. «Mina  sain eelmine aasta isegi vähem natuke, see aasta on nagu parem,» märkis Kilk.

Siiani on Eigna talu kartulite hinnaks olnud kaks eurot kilo. Kilgi sõnul on turu peal tunduvalt kõrgemad hinnad, kuid seal on ka ilusam ja pestud kartul.«Aga viimasel ajal tundub, et inimesed ei tahagi väga pestud kartulit, sest see ei säili nii hästi,» lisas Kilk.  

Ka Kilgi kartuleid kimbutavad kartulimardikad ning nüüd on näha juba lehemädanikkugi. «Kohe kui mardikad ilmusid, hakkasime neid hävitama ja nad ei ole enam edasi läinud, kuid nüüd on juba lehemädanik,» ütles Kilk. Ta lisas, et lehemädanikku ei ole veel kunagi nii vara tekkinud. Möödunud aastal ei olnudki eriti mardikaid, kuid tänavu tulid nii mardikad kui ka lehemädanik.

Harjumaalt pärit Aarne Arro kasvatatud värsked kartulid jõudsid müüki juba 15. juunil ja täpselt sama hinnaga, mis eelmiselgi aastal. Praegu müüb Arro värsket kartulit hinnaga kaks kuni kaks ja pool eurot kilo, kolme euroga ei taheta neid enam väga osta.

Arro ütles, et varajase kartuli pealt ei saa saaki ennustada, kuna kõik oleneb vihmast. «Nüüd õnneks tuli vihma, nii et saak peaks normaalne tulema, midagi paha ma siin küll ei näe,» oli Arro optimistlik. Mehe sõnul on tema põllul vaid mõned üksikud kartulimardikad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles