Ajakirjas «Flavour» avaldatud uurimusest selgub, et aju hindab toidu maitset juba enne seda, kui toit suhu jõuab, kirjutab BBC. Oxfordi ülikooli teadlaste uurimuses osales sada õpilast, kes võtsid kokku osa kolmest eksperimendist.
Teadlased leidsid, et kui söögiriista suurus vastas ootustele, oli sellel suurem mõju toidu maitsele. Näiteks maitses dessert magusamini, kui seda söödi väikse lusikaga, millega ollakse harjunud magustoitusid sööma.
Söögiriistade värvus oli samuti oluline faktor – jogurt, mida söödi valge lusikaga maitses magusamalt kui jogurt, mida söödi musta lusikaga.
Eksperimendis osalejatele pakuti juustu noal, lusikal või tikul. Osalejad leidsid, et sama juust maitses noal kõige soolasemalt.
Professor Charles Spence ja doktor Vanessa Harrar kinnitasid, et toidu maitse on seotud nii toidu tekstuuriga ja lõhnaga kui ka sellega, milline paistab toit meie silmadele. Enne seda kui me pistame toidu suhu, annab aju sellele juba mingi hinnangu.