Läti keskpank: lati kurss jääb püsima

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5 latti
5 latti Foto: Läti Pank

Läti stabilisatsiooniprogrammi kohaselt jääb Läti rahvusvaluuta lati kurss euro suhtes kuni eurole üleminekuni muutumatuks, teatas Läti Pank täna.


Keskpank märkis, et mitmed riigi poliitikud ning analüütikud on viimasel ajal euro ja lati praeguse vahetuskursi kahtluse alla seadnud ja mõned neist on kutsunud avalikult üles latti devalveerima. See omakorda tekitab uusi spekulatsioone ja sotsiaalseid pingeid.

Läti keskpank tõdes, et rahvusvaluuta devalveerimine tähendaks elanikele ja riigi majandusele suuri kaotusi. Elanikud kiirustavad latte teiste valuutade vastu ümber vahetama, lati reservid ja ringluses oleva raha hulk väheneb, lati intressimäärad tõusevad ja kokkuvõttes viib see majandusaktiivsuse vähenemisele, selgitas keskpanga pressiensindaja Martins Gravitis.

Devalveerimisel oleks riigi elanike ja ettevõtete ning kogu riigi maksevõimele väga negatiivne mõju. Keskpank möönis, et igasugused diskussioonid on vajalikud, kuid mitte vee sogamine. Majandusteadlaste, analüütikute, ärimeeste ja poliitikute konstruktiivsed ja edasiviivad arutelud on vajalikud optimaalse ja kõige efektiivsema eelarveressursside paigutamise viisi leidmiseks.

Keskpank kutsus ametiisikuid ja arvamusliidreid oma ülesastumistes ettevaatlikkusele, sest rahvusvaluuta stabiilsuse kahtluse alla seadmine puudutab igat Läti elanikku, ettevõtet, laenuvõtjat, hoiustajat ning samuti riigieelarvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles