Rahandusministeerium: üksikisiku tulumaksu ei saa lihtsalt pooleks jagada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna nõunik Andrus Jõgi tõdes, et kaubandus-tööstuskoja ettepanek üksikisiku tulumaksu isiku elu- ja töökoha kohalike omavalitsuste vahel jagada, on arutamist väärt, kuid selles on rida karisid.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja vastvalminud uuringus «Kohalik omavalitsus ettevõtluse edendajana» tehakse ettepanek, et osa üksikisiku tulumaksust võiks laekuda valla või linna eelarvesse ja osa töökohajärgsesse kohaliku omavalitsuse eelarvesse. Kaubandus-tööstuskoja peadirektori  Mait Paltsu sõnutsi võiks pikemas perspektiivis tulud kahe omavalitsuse vahel jaguneda pooleks.

Jõgi tõdes, et ja rahandusministeerium on sellel teemal varem arutelusid pidanud, kuid arvestada tuleb erinevate aspektidega.

«Üksikisiku tulumaksust rahastatakse kohalikke teenuseid ja seda ei saa jagada lihtsalt pooleks,» tõdes Jõgi.  Põhiosa teenustest saab inimene Jõgi sõnutsi elukohajärgsest omavalitsusest ning see piirab võimalikku ümberjaotuse ulatust.

Tulumaksu ümbersuunamine Jõgi sõnutsi tervikuna kohalike omavalitsuste  tulubaasi ei suurenda, vaid tekitab ümberjaotuse nende kasuks, kus on ettevõtluskeskkond. «Samas ääremaade jaoks tooks see kaasa tulubaasi languse, mistõttu vajab teema ettevaatlikku käsitlemist,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles