Stressitest: Soome pangad elavad üle ka oodatust tõsisema lama

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Panga peahoone Helsingis
Soome Panga peahoone Helsingis Foto: Wikimedia

Soome finantsjärelevalve ja Soome Panga hinnangul elavad pangad üle ka oodatust hullema

lama

ehk majandusdepressiooni.


Finantsjärelevalve ja keskpank viisid hoiupanku puudutanud stressitestid läbi aprillis ja mais, vahendas

Taloussanomat

.

Testide käigus uuriti oodatust oluliselt nõrgema majandusarengu mõju pankade võimele kahjumeid taluda.

Finantsjärelevalve juhi Anneli Tuomineni sõnul on pankade  enam kui 8 miljardi euro suurused varud piisavad selleks, et kaitsta pangandussektori stabiilset tegutsemist stressitestis loodud olukorras.

Stressitestis loodi olukord, kus sisemajanduse kogutoodang langeks aastal 2009 ja 2010 prognoositust enam ning 2011. aastal pole mingit majanduskasvu oodata.

Stsenaariumi järgi väheneks SKT sel aastal 8 protsenti, eluasemete hinnad langeksid 22 ja aktsiad odavneksid 44 protsenti. Majandust tabaks deflatsioon ja lühiajalised intressimäärad oleksid kolme aasta jooksul väga madalal.

Pankade võimet riske taluda hinnati ka Soome Panga kevadise prognoosi alusel. Selle järgi SKT tõmbub tänavu koomale 5 protsenti, 2010. aastal 1,1 protsenti ja kerkib 1,5 protsendiga plussi 2011. aastal.

Nn koormusarvutuse järgi väheneksid hoiupankade kasumid oluliselt ja krediidikahjum suureneks enam kui Soome Panga ennustuse jõustudes. Põhireegli järgi oleksid hoiupangad kolm aastat miinuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles