Föderaalreserv tõmbab rahatrükile pidurit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Föderaalreservi juht Ben Bernanke rõhutas, et tehtud otsused pole kivisse raiutud ning olukorda majanduses jälgitakse tähelepanelikult.
Föderaalreservi juht Ben Bernanke rõhutas, et tehtud otsused pole kivisse raiutud ning olukorda majanduses jälgitakse tähelepanelikult. Foto: AFP/SCANPIX

USA keskpanga lubadus hõlpraha mahtu peagi vähendada pani langema aktsiate, võlakirjade ja toorainete hinnad kogu maailmas.

Kulla hind langes üle viie protsendi, alla 1300 dollari untsi eest, eurodes langes väärismetalli hind alla 1000 euro unts. Viimati sai ühisraha eest osta kulda nii odavalt üle kahe aasta tagasi, 2011. aasta märtsis.

Aasia ja Euroopa aktsiaturud langesid üle kahe protsendi, USA börsid jätkasid eile enam kui protsendilise langusega, arenevate turgude börsid tegid 21 kuu suurima languse, kirjutas Bloomberg.

USA keskpanga (Föderaalreservi ehk Fedi) juht Ben Bernanke ütles kolmapäeval pärast kaks päeva kestnud nõukogu koosoleku lõppu, et keskpank võib vähendada võlakirjade ostmise mahtu, mis on praegu 85 miljardit dollarit kuus, juba enne selle aasta lõppu, ning kui majandus toibub piisavalt, siis järgmisel aastal lõpetatakse võlakirjade ostmine sootuks. Keskpank ostab iga kuul 40 miljardi dollari väärtuses kinnisvaraga tagatud väärtpabereid ja 45 miljardi dollari eest pikaajalise tähtajaga USA võlakirju.

Optimistlik tulevikuvaade

Fedi otsuse taga on üsna optimistlikud majandusprognoosid järgmiseks aastaks. Tööpuudus, mis selle aasta mais oli USAs 7,6 protsenti, väheneb keskpanga ennustuse kohaselt 2014. aasta lõpuks vahemikku 6,5–6,8 protsenti, kirjutas The Wall Street Journal.

«Fundamentaalnäitajad on meie jaoks veidi paremad,» ütles Bernanke. «Eriti elamuehitussektor, mis alates kriisi puhkemisest oli seni kasvu piduriks, aga nüüd on selgelt kasvu kiirendaja.»

Tuleb siiski toonitada, et formaalset otsust võlakirjade ostmise lõpetamiseks pole Fed teinud, ning Bernanke kinnitusel on keskpank majanduse olukorra hindamisel paindlik.

Ametlikus teadaandes väidab Fed, et riskid majandusele on kahanemas. Veel eelmisel aastal oldi mures Euroopa ja USA eelarveprobleemide pärast.

Üllatuslikult on keskpank nüüd pankade ja investeerimisfirmade analüütikutest optimistlikum. Kui Föderaalreserv ennustab järgmiseks aastaks Ühendriikide majandusele 3,0–3,5-protsendilist kasvu, siis analüütikud prognoosivad kasvuks keskmiselt 2,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles