Kreml üritab peatada rubla kukkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Peeter Langovits

Kreml üritab peatada rubla väärtuse jonnakat langemist, mis kestab juba kolmandat päeva: võimukandjate sõnutsi ei ole neil kavatsust raha majanduse stimuleerimiseks otseselt manipuleerida.

«Jutud järskudest kõikumistest ja tugevast devalvatsioonist on kohatud,» ütles eile Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

Peskovi sekkumine osutus vajalikuks pärast esmaspäeval rahandusministri Anton Siluanovi huultelt pudenenud ebaselgeid märkusi, kes ütles, et tema ministeerium hakkab augustis turult riigifondide tarvis välisvaluutat üles ostma, nõrgendades rublat.

«Rubla vahetuskursi kerge nõrgendamine võib mõjuda positiivselt riigieelarve laekumistele ning majandusele tervikuna,» ütles Siluanov Bloombergi uudisagentuurile.

Valuutamaaklerid näisid järeldavat, et Siluanov väljendas valitsuse kauaoodatud plaani stimuleerida majandusnõudlust  vahetuskursi langetamisega – alates Vene majanduse 1,6-protsendilisest kukkumisest avakvartalis (mulluse suhtes) on Moskvas arutatud majanduse stimuleerimise vajadust, kasutades mingisugust kombinatsiooni vahetuskurssidest, intressimääradest, rahapoliitikast ja «mustade päevade» naftarahast.

Kui Siluanovi kommentaarid avalikkuse ette jõudsid, hakkas rubla kukkuma kahe viimase kuu kiireimas tempos. Kolmapäevaks oli rubla langenud keskpanga euro-dollari korvi suhtes üle 2 protsendi.

Teisipäeval sekkus asepeaminister Igor Šuvalov, kes kinnitas, et Siluanovi kommentaarid olid rebitud kontekstist välja ning neil «ei olnud devalvatsiooniga mingit pistmist».

Rubla aga langes edasi.

Eile selgitas Peskov, et Siluanov oli lihtsalt üritanud kommenteerida majandusteooriat, mitte propageerinud rubla nõrgendamist.

«Need on lihtsad majandustõed: kohaliku valuuta nõrgendamine stimuleerib ekspordile orienteeritud ettevõtteid, mida Venemaal on külluslikult. Aga me ei räägi siin drastilistest kõikumistest ega devalveerimistest,» ütles Peskov.

Sel nädalal Venemaale saabunud IMFi töörühma juht Antonio Spilimbergo usub samuti, et küllap kisti Siluanovi kommentaarid kontekstist välja.

Spilimbergo sõnutsi ei soovita ta Venemaal rubla devalveerida.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles