Rootsi müüb jõuliselt Nordea aktsiaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea logo.
Nordea logo. Foto: SCANPIX

Rootsi valitsus on käivitanud Lääne-Euroopa suurima erastamise alates aastast 2009, müües 19,5 miljardi krooni (3 miljardi dollari) eest Nordea panga aktsiaid.

Käesolevaga kuulub Rootsi riigile vaid 7 protsenti Nordeast. Aktsiamüügist saadud rahaga vähendatakse Rootsi riigivõlga.

«Meie roll peaks olema selge: me peaksime olema pinnuks pankade silmas. Me peaksime neid rangelt reguleerima [mitte omama],» ütles finantsturgude minister Peter Norman.

Dealogicu andmetel on tegemist suurima erastamisega Euroopas – kui Venemaa välja arvata – alates 2009. aasta augustist, mil Šveitsi valitsus UBSi aktsiaid müüs.

Nordea aktsiad läksid eile müügiks 75 Rootsi krooni tükk ehk 4,8 protsenti alla teisipäevase sulgumishinna.

Pärast 90-päevase «külmutamisperioodi» lõppu soovib Rootsi müüa ka ülejäänud osaluse Nordeas.

Rootsi paremtsentristlik valitsus tuli 2010. aastal taas võimule, lubades loobuda osalustest ettevõtetes alates TeliaSonerast ja Vattenfallist kuni SASi ja postiteenistuseni välja.

Oma eelmisel ametiajal müüs seesama valitsus maha Absolut Vodka omaniku Vin & Spriti, börsioperaatori OMXi ja kinnisvarafirma Vasakronani.

Valitsuse eesmärk on müüa 25 miljardi Rootsi krooni eest aktsiaid aastas – kava, mis kogeb üha suuremat vastuseisu opositsioonierakondade ühendjõudude poolt parlamendis.

Nordeast on saanud turuväärtuselt suurimaid Euroopa panku. Rootsi riik ja Rootsi pangad on omandanud nn turvapaiga reputatsiooni kontinendil – ühena vähestest.

38,2 protsendiga SKTst on Rootsi riigivõlg üks väiksemaid Euroopa Liidus.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles