Riik peab maksma maadevahetajaile ligi 140 000 eurot

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Aivar Pilv (vasakul)ja endine minister Villu Reiljan.
Vandeadvokaat Aivar Pilv (vasakul)ja endine minister Villu Reiljan. Foto: Liis Treimann Mihkel Maripuu

Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi tuleb maadevahetuses süüdi mõistetud poliitikuile ja ärimeestele hüvitada kohtukulud, kuigi nad jäid süüdi altkäemaksu andmises ja võtmises.

Tänane kohtuotsus tegi Villu Reiljanist 25 000 euro võrra rikkama mehe, sest ringkonnakohus mõistis välja Reiljani kohtukulu teises astmes. Kohus otsustas Reiljani kasuks riigilt välja mõista 28 215 eurot 50 senti.

Kuna Reiljan peab sunnirahana maksma 800 eurot ja tasuma kriminaaltoimiku materjalidest koopiategemise kulu 1861 eurot. Seega kokkuvõttes on Reiljan küll süüdi mõistetud, aga riigil tuleb talle maksta rohkem kui temal riigile.

Ringkonnakohus põhjendas menetlusosaliste kohtukulude välja mõistmist riigilt sellega, et teises astmes tuli tühistada esimese astme otsus. Seega läheb Harju maakohtu kohtuniku Valeri Lõõniku otsus riigile maksma kümneid tuhandeid eurosid.

Toomas Annusele ja tema firmadele tuleb riigil hüvitada kohtukulusid 57 000 eurot. Riigikogu liikme Ester Tuiksoo kaitsjale 12 400 eurot. Endisele maa-ameti juhile Kalev Kangurile tuleb riigil tasuda ligi 17 000 eurot apellatsioonikohtu kulusid.

Ettevõtja Einar Vettuse kohtukulu teises astmes oli 21 000 eurot. Ettevõtja Tarmo Pedjasaare kohtukulu ringkonnakohtus oli ligi 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles