Ringkonnakohus avalikustab maadevahetuse otsuse

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: SCANPIX

Tallinna ringkonnakohus teeb täna teatavaks maadevahetuse kohtuotsuse, kus kaalutakse ehitusettevõtja Toomas Annuse, kunagiste ministrite Villu Reiljani ja Ester Tuiksoo ning maa-ameti endise juhi Kalev Kanguri tegusid.

Mullu samal ajal otsustas Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik, et maadevahetusel altkäemaksu andmise ja saamise eest kohtu alla antud poliitikud ja ärimehed tuleb õigeks mõista. Prokurörid Laura Feldmanis ja Inna Ombler kaebasid otsuse edasi ja ringkonnakohus peaks täna avalikustama otsuse asjas.

Lõõniku õigeksmõistva otsuse aluseks oli seisukoht, et salajase pealtkuulamisega kogutud tõendeid ei tohi arvestada, sest kaitsepolitsei ja prokuratuur on seda tehes rikkunud seadust. Salajase pealtkuulamisega kogutud tõendite seaduslikkus oli ka tänavu jaanuaris-veebruaris toimunud ringkonnakohtu istungite üks peamisi vaidlusteemasid.

Ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi kohtunikud Meelika Aava, Sten Lind ja Pavel Gontšarov lubasid muuhulgas eraldi kaaluda salaja pealtkuulatud vestluste ning telefonikõnede seaduslikkust. Kohtualuste kaitsjad on korduvalt taotlenud asja lõpetamist ainuüksi seepärast, et asja uurimine ja arutamine on kestnud aastaid. Peale selle väidavad kõik kohtualused, et pole teinud neile süüks pandud tegusid.

Maadevahetuse asja tuum peitub selles, et riik vahetas looduskaitseliste piirangutega krunte riigimaa vastu. Informeeritud ehitusärimehed lähenesid seepeale Reiljanile ja Kangurile, et saada kiiresti soodsaid vahetustehinguid.

Prokuratuuri hinnangul teostasidki Reiljan ja Kangur ebaseaduslikke vahetusi, kui eelistasid valitud ärimehi. Kangur kasutas maadevahetust ka väidetavalt isiklikuks rikastumiseks varifirmade vahendusel tehtud tehingute abil.

Annus lubas kohtutoimiku järgi Reiljanile salaosaluse ühes kinnisvaraprojektis. Osalised eitavad kõiki süüdistusi.

Uurimine algas 2004. aastal, päädides 2006. aasta sügisel Kanguri ja teda abistanud Tullio Libliku, Einar Vettuse ja Tarmo Pedjasaare vahistamisega. Reiljan astus seepeale tagasi ministri kohalt, Annus asutas spetsiaalselt kohtuskäimiseks mõeldud börsifirma Järvevana.

Maadevahetajate kaitsja Leon Glikman on aga püüdnud läbi suruda seaduseparandust, mis keelaks esimeses astmes õigeks mõistva lahendi saanud kohtuasju prokuratuuril edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles