Elektribörsil sündis uus rekord

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iru elektrijaama gradiir suitseb, sest elektri tootmine on praegu ülikasumlik.
Iru elektrijaama gradiir suitseb, sest elektri tootmine on praegu ülikasumlik. Foto: Karli Saul

Homne elektrihind tõusis elektribörsil 63,06 euroni megavatt-tunni eest, sest Eesti-Soome merekaabel Estlink on hoolduses ja hinda teevad ülikallid elektrijaamad.

Tänavu pole päeva keskmine elektrihind börsil üle 60 euro piiri tõusnud. Viimati oli hind sedavõrd kõrge eelmise aasta veebruari algul, mil rekord hinnatase oli 76,49 eurot megavatt-tund 3. veebruaril. Üle 63 euro piiri maksis elekter ka 6. ja 7. veebruaril 2012.

Estlinki merekaabel on korralises hoolduses, mistõttu ülikõrgeid hinnatasemeid on elektribörsil nähtud terve eelmise nädala. Merekaabli hooldus peaks lõppema ka homme.

Eleringi juhi Taavi Veskimäe sõnul on üheks elektribörsi hinnahüppe põhjuseks ka see, et kõik Läti ja Leedu elektrijaamad ei tee pakkumisi börsile.

«Kõigil elektritootjatel, kes elektribörsil osalevad ja nende tootmisvõimused on kasutatava võimsuse hulgas, peaks olema kohustus kõigiks tundideks müügipakkumised teha. Tahan siin kiita Eesti Energiat, kes nii ka käitub ja paneb kogu võimsuse börsile. Analoogne käitumine kõigi tootjate poolt annaks turule selgust, likviidust ja lõpuks usaldust kõvasti juurde,» kommenteeris Veskimägi.

Veskimägi märkis, et Läti hüdrojaamad ei tee pakkumist börsile, samuti on väldivad börsi Leedu elektrijaamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles