Üüriturul vabade pindadega kitsas käes kõikjal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereäärne suvila Pärnumaal Häädemeeste vallas Jaagupi külas, 5 km Kabli rannast on iga puhkaja unistus ja leiab suvekuudeks üürilised varakult.
Mereäärne suvila Pärnumaal Häädemeeste vallas Jaagupi külas, 5 km Kabli rannast on iga puhkaja unistus ja leiab suvekuudeks üürilised varakult. Foto: LVM kinnisvara

Neil, kel soov puhkuse ajal kodulinnast eemalduda ning kaunil ajal vaiksemat pelgupaika otsida, tasub kiirustada. Üüripindade pakkumised leiavad huvilise loetud päevadega – nõnda võib aeglasem valija sootuks ilma jääda.

Kauni mereranna ja võluvate puiesteedega Pärnu pakub suurimat suvekodude valikut, kinnitab Ingmar Saksing, LVM Kinnisvara esindaja Pärnus. Üürida saab suvekorteri nii päevaks-paariks kui ka nädalateks.

Kuigi suvekodu otsimisega teevad paljud algust juba talvel, on sel ajal üürikorterite valik tagasihoidlik. Lähenev suvi suurendab korterite pakkumiste arvu hüppeliselt.

«Parim valik on Pärnus saadaval mai lõpus ja juuni alguses, kui pakkumiste hulk on tavapärasega võrreldes koguni kolmekordne, sest lisandunud on külaliskorterid,» selgitab Saksing. Pakkumiste arvu kasvu kõrval tõusevad loomulikult ka hinnad.

Pärnus eelistatakse suveks korter üürida peamiselt rannarajooni ja kesklinna – mida lähemal rannale, seda parem, teab Saksing rääkida. Kõigis teistes Pärnu piirkondades on nõudlus tagasihoidlik.

«Samas annab see soodsa võimaluse neile suvitajatele, kes ei pea paljuks 10–15-minutilist jalutuskäiku kesklinna,» selgitab Saksing, lisades, et suve alguses on enamik suvepealinna kortereid pakkumises hinnaga 15–60 eurot ruutmeetri eest kuus. Suur hinnavahe on tingitud erinevatest kokkulepetest. Üldiselt kehtib reegel, et mida varem ja pikemaks ajaks üürikokkuleppe sõlmid, seda soodsam hind tuleb.

Kuidas on aga olukord salapärases Haapsalus? Kas seal leiab ehk soodsama hinnaga peatuspaiga, et uidata vanalinnas ja uudistada linnust? Suvel ei tasu üürimise peale lootma jääda, kuna paljud valmistuvad puhkuseperioodiks juba märtsis, räägib Argo Veide Uus Maa Kinnisvarabüroost.

Valge Daami Haapsalu

Vahel vabaneb erandlikult mõni korter, aga neid on Haapsalus ehk üks-kaks, mitte rohkem. Turistid ei pea sellest hoolimata pika ninaga jääma, sest pärast otsimist on tavaliselt leitud sobiv lahendus – külaliskorter või kodumajutus.

«Tavaline huviline on Eesti pere, kes otsib soodsamat ja privaatsemat suvituskohta kui majutusasutused,» selgitab Veide. «Sekka satub ka välismaalasi, aga neil on oma suvekohas enamasti korter aasta läbi üüril või omanduses.»

Ta lisab, et välismaalased hindavad ilusat maja nii seest kui väljast ning lisaväärtusi nagu vanalinn või mereäär. Eesti pere hindab samuti lisaväärtusi, kuid on valmis sobiva hinna nimel kompromisse leidma.

Üldiselt on pakkumisi väga vähe ja enamasti kas kallimate hindadega lühikeseks perioodiks või otsitakse üürilist pikemaks ajaks, eriti talvel, mil kommunaalkulud kõrgemad.

Mida soovitakse? Mere äärde on alati üüripinna otsijaid. Kuna Haapsalus on mereäär kõikjal, lepitakse ka rannast veidi kaugemal asuva korteriga, selgitab Veide.

Ajast aega on just välisturistid eelistanud puhata Saaremaal. Sinna kisub ka kodumaist mandrielanikku. Paraku kahandab Ingmar Saksing Saaremaale üürikorteri otsijate lootusi, kinnitades, et Kuressaares on üüripindade valik tunduvalt napim kui mujal.

Turistide lemmik Saaremaa

«Meretaguse Kuressaare turul piirdub pikemaks perioodiks pakutavate suvekorterite arv vaid üksikute valikutega,» ütleb ta. «See aga ei tähenda, et juunikuu alguses puhkuseplaane tehes peaks Saaremaa välja arvama.» Kuressaare pakub hotellide kõrval suures valikus külaliskortereid.

«Küll ei tasu neid otsida suurtest kinnisvaraportaalidest, pigem tuleks sobiva peatumiskoha leidmiseks kasutada interneti otsingumootorite abi,» selgitab Saksing.

Kuigi piirkondade poolest on vaieldamatu lemmik kesklinn ja lossi ümbrus, siis Kuressaare väiksuse tõttu üüritakse kortereid hea meelega kõikides linnaosades. Peale linnakorterite on suvekodudena nõutud korterid ja suvilad mujalgi Saaremaal.

«Võin öelda, et just Saaremaal tasub lühikeste vahemaade tõttu julgelt kaaluda linnakorteri kõrval suvila üürimist,» soovitab ta. «Peamiselt mere ääres asuvad suvilad pakuvad rohkem privaatsust ning võimaldavad üüritud maja jagada kasvõi mitme perekonna vahel,» räägib Saksing ja lisab, et nagu Pärnuski, kergitab suvi koos õhutemperatuuriga

üürihindu ka Saaremaal. Samas on need võrreldes suvepealinna omadega tagasihoidlikumad, jäädes 10–40 euro piiresse ruutmeetri kohta kuus. Külaliskorterite hinnatase on hotellide omast veidi madalam, vahemikus 50–70 eurot päevas.

Peibutav põhjarannik

Põhjaranniku pisemad kalurikülad on samuti turistide lemmikpaikadeks. Sinna otsivad pelgupaika need, kel puudub soov suvituslinnades lõbutseda või suuremates randades peesitada. Hubased kalurikülad ja privaatsed rannaribad annavad eraldatuse ning pakuvad just seda, mida vaja – ehedat suvist maaelu.

Need, kel soov mereäärsetes piirkondades suvilat või korterit üürida, peaksid juba varakult tegutsema hakkama, sest aasta-aastalt antakse suvitushooajaks kinnisvarabüroode vahendusel mereäärsetes piirkondades suvilaid ja kortereid üürile üha vähem, kinnitab Uus Maa Kinnisvara esindaja Margus Punane.

Vähegi sobivaid eluasemeid üürivad kas juba varasemad üürnikud või levib info suust suhu. Sel juhul üüritakse otse omanikult.

«Kui keegi on ühel suvel mõnda õdusat paigakest üürinud, on tal kindlasti tuttava tuttav, kes selle ilma avalikustamata ise üürile võtab. Selline pilt valitseb eriti Võsul, Käsmus ja teistes kaunites rannakülades,» selgitab Punane.

Kinnisvarabüroode esindajad soovitavad huvilistel teha suvepuhkuse plaanid võimalikult kiiresti, sest kuigi üüripindu veel leidub, siis selleks, et mingisugunegi valik nii asukoha kui hinna suhtes säiliks, tuleb tegutseda nüüd ja kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles