Eesti soovib Euroopalt põldurite võrdset toetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllutööd.
Põllutööd. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa Liit peab hakkama maksma põllumajanduse otsetoetus võrdselt kõigi riikide tootjaile, rõhutas minister Helir-Valdor Seeder Tšehhis Euroopa Liidu põllumajandusministrite kohtumisel.


Eesti seisukoht on, et Euroopa Liit peab 2013. aastal algaval eelarveperioodil loobuma eri suurusega otsetoetustest ning kohtlema kõigi riikide põllumajandustootjaid võrdselt.


Seederi sõnul ei ole täna põhjendatud, miks ajaloolised erinevused erinevate liikmesriikide otsetoetuste vahel peaksid tulevikus jätkuma. Seeder esitas oma kolleegidele Eesti ettepaneku otsetoetuste süsteemi põhielementidest, mis peaks viima nende arvestamise alused üleeuroopaliselt võrreldavale tasemele.

«Eesti toetab selgelt otsetoetuste süsteemi muutmist ning nende ümberjaotumist üleeuroopaliste kriteeriumite alusel,» lausus Seeder. «Tuleviku poliitika peab arvestama avalikku huvi ja baseeruma ühisel poliitikal tulevikueesmärkide saavutamiseks.»

Eesti seisukoha järgi on otsetoetused ka pärast 2013. aastat õigustatud, kui nende maksmise korral tagab põllumajandustootja avaliku hüve pakkumise.

Avaliku hüve all peetakse silmas jätkusuutliku ressursikasutusega piisavat toidutootmist, mis oleks ohutu, kõrgekvaliteediline ning mõistliku hinnaga. Samuti, et tootmisega üheaegselt säilitataks maastikuline avatus, bioloogiline mitmekesisus ning põllumajandusmaa heas korras hoidmine, eesmärgiga maa vajadusel koheselt kasutusse võtta võimalikult väikeste kulutustega.

Paljude riikide jaoks oleks otsetoetuste suurenemine põhjendatud seetõttu, et Euroopa Liidu keskkonnanõuded ja standardid on muutunud järjest karmimaks ning seda eriti muu maailmaga võrreldes. Nende täitmiseks tehtavate täiendavate kulutuste hüvitamine oleks mõistlik, pidades silmas globaalset toiduainete nõudluse suurenemist ja sellest tulenevat survet toiduainete kallinemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles