Lugeja küsib: kas üksikvanemal on puhkuse võtmisel mingi eelis?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Eesti lapsed kasvavad koos emaga.
Paljud Eesti lapsed kasvavad koos emaga. Foto: SCANPIX

«Olen üksikvanem. Kas mul on seadusega ette nähtud mingeid soodustusi puhkuse võtmisel,» soovis venekeelse Postimehe lugeja teada.

Vastab tööinspektsiooni pressiesindaja Sander Sõõrumaa.

Eraldi regulatsiooni üksikvanemate kohta ei ole. Soodustingimused puhkuse kasutamiseks on reguleeritud töölepingu seaduse § 69 lõikes 7. Tööandja võib lisaks kehtestada ettevõttesiseselt täiendavaid soodustusi.

 Töölepinguseaduse § 69 lõige 7 punkt 3: 

Õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal on vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;

Kui tööandja ei ole koostanud märtsi lõpuks puhkuse ajakava, siis on töötajal õigus 14 kalendripäeva ette teatada ning minna puhkusele. Juhul kui ajakava on olemas, kuid kõiki puhkusi ei ole kantud ajakavasse, siis on töötajal õigus jääda ajakavasse märkimata puhkusele 14 kalendripäeva ette teatades. Kui ajakava ei ole koostatud, on töötajal enne 01.04 õigus jääda põhipuhkusele poolte kokkuleppel. Küll peab töötaja tööandjale 14 kalendripäeva ette teatama, kui ta soovib enne 01.04 kasutada muid puhkusi kui põhipuhkus.

Punkt 4:  Õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal on vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal

Puhkuse ajakavas sisalduvaid puhkusi ei saa tööandja üldjuhul ühepoolselt muuta. Puhkuse ajakava saab muuta vaid poolte kokkuleppel, välja arvatud põhipuhkuse muudatused, mis on tingitud tööandja töökorralduse hädavajadusest, mida ei olnud võimalik ette näha, või töötaja õigusest põhipuhkus edasi lükata, katkestada või enneaegselt lõpetada tema isikust tuleneval olulisel põhjusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles