Investorite raev Facebooki aastakoosolekul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg
Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg Foto: SCANPIX

Facebook sattus eile firma aktsionäride esimesel aastakoosolekul kaebuste valingu alla. Aktsiahinna langusest nördinud investorid valasid välja oma viha, pettumust tunnistas ka tegevjuht Mark Zuckerberg.

Suhtlusvõrgustiku aktsiahind on jätkuvalt umbes 40 protsenti madalam 38 dollarist, mida selle eest enam kui aasta tagasi emisioonil küsiti. Mõned investorid, kes ostsid Facebooki aktsiaid juba enne nende avalikku esmaemissiooni, maksid üle 40 dollari.

«Ma investeerisin pimesi ja ujun nüüd allpool veepinda,» kurtis üks aktsionär, kes investeeris Facebooki «üüratu summa», et maksta oma poja harituse eest.

Üks teine naine, kes ostis 8968 aktsiat hinnaga 35 dollarit tükk – tehes seda oma poja soovitusel – küsis Facebooki juhtidelt, kas ta peaks oma aktsiad nüüd 24 dollari eest maha müüma või oleks parem oodata.

«Mis te arvate, kas kahe aasta pärast läheb paremaks?» küsis ta. «Ma olen nõus ootama.»
Facebook keeldus nõu andmast ja ennustusi tegemast ning kinnitas, et keskendub jätkuvalt pikaajalistele eesmärkidele.

«Kahjuks puudub meil tegelikult kontroll aktsiahinna üle, eriti lühemas perspektiivis,» ütles Zuckerberg. «Me oleme kõik oma aktsia käekäigus pettunud.»

Aktsionäridel oli ridamisi erinevaid küsimusi. Nii huvitas neid, kas Facebook kavatseb käivitada telefonikeskuse eakamatele kasutajatele, kes abi vajavad (ei käivita); kas ettevõte avaldab tuleva aasta käibe- ja kasumiprognoosi (ei avalda); ning kas tootmisjuht Sheryl Sandberg jääb firmasse veel viieks aastaks (ta lubas jääda).

Ühel naisterahval tekkis Zuckerbergiga suur sõnasõda selle üle, kas Facebooki uudistevoog peaks asetama teated kronoloogilisse järjekorda või paigutama esikohale firma algoritmiga valitud populaarseimad palad.

«Kutsu mind pealegi ludiidiks (nn masinalõhkuja – toim), kuid iga kord kui ma Facebooki lahti teen, pakub see mulle asju mida teie tähtsaks peate, mitte seda mida mina tahan,» nurises naine.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles