Pidulikule koolilõpetamisele kulub tuhandeid kroone

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidulik koolilõpetamine maksab tuhandeid kroone.
Pidulik koolilõpetamine maksab tuhandeid kroone. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht
Postimees.ee lugejate sõnul tuleb piduliku koolilõpetamise puhul lapsevanemal või lõpetajal endal arvestada mitme tuhande krooni suuruse väljaminekuga.

Koolilõpetamise osaks on saanud uhked kleidid-ülikonnad, soengud, lillesülemid, banketid, kingitused ja lõbureisid. Eilsele üleskutsele vastanud Postimees.ee lugejad, kes ise või kelle laps hiljuti kooli lõpetanud, tunnistasid, et sarnasele tähistamisele kulub paar tuhat krooni või rohkemgi.

Äsja kooli lõpetanud Martin kirjutas: «... minul läks ainuüksi ülikonna, kingade ja muu sinna juurde kuuluva peale oma 5000 krooni ikka. Lisaks sellele õpetajatele kingitud lilled, mis on muide äärmiselt kulukad (kokku ~500 krooni). Klassi lõpupidu läks ka enam-vähem 500 krooni maksma. Kõigele sellele lisaks tuleb aga arvestada veel kingitusega klassijuhatajale, lõpualbumi ja lõpureisi maksumuse ning veel mitmete asjadega!»

Lõpureis oli üks kulukamatest asjadest, mida lugejad nimetasid, ja koos sellega küündisid summad 40 000 kroonini. Hinnalised olid ka vanemate kingitused koolilõpetajale – auto, reis, raha esimese semestri õppemaksuks ülikoolis.

Samas leidus ka neid, kelle kulutused koolilõpetamisele jäid alla 1000 krooni. Nime all Jumal kirjutanud lugeja: «Ma lõpetasin keskkooli 2 aastat tagasi, siis kulus riietele umbes 150 krooni (sest tegin need ise), kingadele 600, meigile 0, juuksurile 0, maniküürile 0. Koos pärastise peoga läks see maksma veidi üle 1000 krooni.»

«Sel aastal (lõpetan eriala) võtan vabamalt. Praeguseks hetkeks on mu lõpetamise komplekt maksma läinud vaid 15 krooni ja ometi on kogu vajaminev varustus olemas. Tuleb vaid olla leidlik ja osata asju taaskasutada. Mis mõtet on muretseda kleiti, mida vaid korra elus kannaksid?»

Säästa annab lugejate arvates eelkõige soengult, meigilt ja maniküürilt, mida saab teha ise või paluda appi mõne sõbranna. Teine võimalus odavamalt läbi ajada on nutikalt kokku sobitada juba olemasolevad rõivad. Kel osavad näpud, võib ilusa ja omapärase riietuse ka ise valmis teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles