Lugeja küsib: kas üürnik võib majutada oma pereliiget ilma omanikule juurde maksmata?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

«Kas üürnik võib majutada üüripinnal, tekkinud olude sunnil, oma lähedast pereliiget näiteks ema ja ignoreerida korteriomaniku nõuet saada selle eest iga kuu 50 eurot üürirahale lisaks? Kas omanikul on õigus hakata ilma üürniku nõusolekuta arvestama seda kui võlgnevust ning hiljem tagatisrahast maha arvutada? Kui omanik soovib lepingu lõpetamist, kas üürnikul on õigus nõuda sellekohast sooviavaldust paberkandjal (mitte e-maili teel), eesti keeles, kus seisab korrektselt allkiri ja kuupäev, millest lähtuda väljakolimiseks ettenähtud aja arvestamisel?» soovib lugeja teada.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid OÜ.

Üürnikul on õigus majutada korteris oma pereliikmeid, kui üürilepingus ei ole teisiti kokku lepitud. Kui lepingus sellist piirangut ei ole, siis ei saa te ühe inimese lisandumise eest üüri tõsta. Üüri tõstmise tingimused peaksid olema samuti lepingus kirjas. Kui üürileandjal puudub lepingus õigus pereliikme majutamise eest täiendavat üüri küsida, siis ei ole tal ka õigust seda summat deposiidist maha arvata. Kindlasti ei ole see ka üürilepingu ülesütlemise aluseks, kui lepingus just selgesõnaliselt nii kokku ei ole lepitud.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles