Liive tunnistas Enefiti nõrkust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive õlitehase nurgakivi panekul.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive õlitehase nurgakivi panekul. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia juht Sandor Liive ütles esmaspäeval Tallinnas rahvusvahelisel põlevkivikonverentsil, et Enefiti õlitehnoloogia ei sobi erinevatele maailmas leiduvatele põlevkividele.

Varem on Eesti Energia väitnud, et suudab koos Soome insenerifirmaga Outotec toota universaalse põlevkiviõli tootmise tehnoloogia, mis sobib kõikidele maailma kividele ning seda tehnoloogiat on võimalik ka laias maailmas müüa. Sama maailmavallutusplaani jaoks on Eesti Energia omandanud põlevkivivarud nii USAs Utah’ osariigis kui ka Jordaanias.

«Oleme valmis tunnistama, et peame oma tehnoloogiat muutma. Üks tehnoloogia ei sobi kõikidele kividele,» ütles Liive konverentsi ettekandes.

Liive kinnitas samas, et firma jätkab katsetusi nii Jordaania kui ka Ameerika põlevkiviga, et kohendada Enefiti nimelist õlitootmistehnoloogiat sobivaks. Liive kordas, et Eesti Energial on väga suured põlevkivitehnoloogia kogemused ja sellealased teadmised.

Rahvusvaheliseks põlevkivikonverentsiks on tervest maailmast selle ala asjatundjad kokku sõitnud mitmeks päevaks Tallinna. Üks konverentsi tõmbenumbreid oleks ilmselt pidanud olema töötav Enefiti õlitehas Auveres Ida-Virumaal. Paraku on tehase tööle saamine viibinud. Liive tunnistas eile, et tehniliste probleemide tõttu pole tehast tööle saadud.

Väidetavasti püüab Eesti Energia aga lähipäevil tehast uuesti käivitada. Osaliselt töötav tehas suudaks ka maailma põlevkivi asjatundjaid veenda, et Liive jutt kogemustest ja teadmistest pole vaid tühi sõnakõlks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles