Aastas loobub oma pärandusest sadu inimesi

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Notar
Notar Foto: Peeter Langovits

Notarite Koja jurist Kaitti Persidski ütles E24-le, et tõenäoliselt esineb selliseid juhtumeid, kus kõik pärijad kaasnevate kohustuste tõttu pärandist loobuvad, igal notaril aastas mitu. Notareid töötab hetkel Eestis 94.

Persidski märkis, et tegelikult ei ole olukord kehtiva pärimisseaduse puhul väga erinev varasemalt, enne 2009. aastat kehtinud seadusest, mil päriti koos pärandiga ka kohustused, kuid erinevalt praegusest loobumissüsteemist tuli tollal pärandi vastuvõtmiseks soovi avaldada.

«Tõenäoliselt on inimesed on nüüdseks päris teadlikud sellest, et kui pärandist ei loobuta, siis päritakse kogu pärandvara, sealhulgas ka võimalikud kohustused - pärandaja võlad. Notarid selgitavad seda kindlasti pärimismenetluse algatamisel, nagu ka teisi pärimismenetlusega kaasnevaid asjaolusid,» märkis ta.

Jurist selgitas, et juhul kui notari poole ei pöördu pärimismenetluse algatamise sooviga kõik pärijad või näiteks võlausaldaja, siis võtab notar ühendust kõikide talle teadaolevate seadusjärgsete pärijatega, kellele annab teada, et pärandist loobuda on võimalik kolm kuud alates sellest kui pärija on enda pärimisõigusest ja pärandaja surmast teada saanud. Samuti selgitab notar kõigile pärijatele seda, et pärandvara hulka kuuluvad nii pärandaja õigused kui kohustused.

Seaduse järgi on pärijal õigus saada notarilt andmeid pärandvara koosseisu kohta enne pärandvara vastuvõtmise või loobumise kohta otsuse tegemist ning tal on õigus tutvuda pärimistoimikus olevate andmetega. Pärimismenetluse läbiviimisel selgitab notar pärijatele nende õigusi ja kohustusi ning annab infot pärimismenetluse läbiviimise käigu kohta. Muuhulgas teeb notar pärandaja õiguste ja kohustuste väljaselgitamiseks päringud kõikidesse krediidiasutustesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles