Liidu juht: kas riik soovib põllumajandust arendada või pärssida?

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld. Pilt on illustratiivne.
Põld. Pilt on illustratiivne. Foto: Heino Laiapea

Pärnumaa Põllumajandustootjate Liidu juht Gaidy-Christel Jaansen-Mölder ütles E24-le, et mineraalväetiste ja taimekaitsevahendite maksustamine pärsiks Eesti põllumajandust.

«Küsimus on selles, kas riik soovib põllumajandust arendada või hoopis pärssida?» vastas Jaansen-Mölder küsimusele, kuidas suhtuda väetiste maksustamisse. Tema sõnul on keskkonnanõuded niigi karmid, väetised kallid ning tagatipuks ei müüda neid ka igaühele, vaid vajalik on läbida koolitus.

«Kas sektori on üldse riigile oluline, kas soovitakse eksporti?» osutas ta ning rõhutas, et keskkonna olukord ei ole sugugi nii kriitiline, et tuleks maksustamisega põllumajandust veelgi piirata – kasutamata maid on niigi palju.

Roheliste erakonda kuuluva endise riigikogu liikme Valdur Lahtvee juhtimisel tehtud analüüsi autorid pakuvad välja terve hulga soovitusi keskkonnatasude tõusuks aastail 2016–2020. Analüüsi tellis riigikantselei ja selle alusel peaks valitsus kujundama lähiaastate maksupoliitikat.

Muu hulgas soovitatakse maksustada mineraalväetised ja taimekaitsevahendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles