Venemaa valitsus langetab rubla kurssi

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rublad
Vene rublad Foto: Raigo Pajula

Venemaa valitsus nõrgendab majanduskasvu aeglustamise vastu võitlemise programmi raames oma valuutat.

Rubla kurssi plaanitakse langetada keskpanga interventsioonide kaudu, kirjutab kriisivastaste meetmete nimekirjaga tutvunud ajaleht Kommersant.

Millisele tasemele valuutakurssi langetada tahetakse, andmetest ei selgu.

Lisaks sellele plaanib idanaabri valitsus kohustada keskpanka toetama riigi majandust intressimäärade langetamise kaudu. Kui praegu on keskpangal tarbijahindade muutuse eesmärk, siis arvatavasti püstitatakse regulaatorile ka laenuintresside eesmärk.

Hinnatõusu plaanitakse ohjeldada monopolide tariifide tõusu piiramisega. Nii plaanitakse tööstusgaasi hinda tuleval aastal tõsta varem kavandatud 15 protsendi asemel 10,8 protsenti.

Kriisivastaste meetmete nimistus on ka salapärane «eelarveline manööver», mis lubab vabastada infrastruktuuri arenguks ette nähtud vahendid. Milles see manööver täpselt seisneb, ei täpsustata, kuid arvatakse, et jutt käib pensionifondide puudujäägi rahastamisest. Praegu eraldab valitsus penisonikassa puudujäägi katmiseks ligi triljon rubla aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles