Uued ärihooned raputavad Tallinna büroopindade turgu

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Arco Vara kontor.
Pildil on Arco Vara kontor. Foto: Liis Treimann.

Arco Real Estate äripindade osakonna juhataja Priit-Martti Ojari ütles, et nõudluse-pakkumise dünaamika Tallinna kinnisvaraturul muutub kindlasti, kui turule jõuavad uued suured ärihooned.

Ta pidas silmas uusi arendusi Ülemiste Citys, Pärnu maanteel nn. Kalevi kommivabriku piirkonnas ning kesklinnas Laeva 2 ehk Navigator, Sakala 10.

«Nendesse kolivatest klientidest jääb üle vakantsi, mis võib mõjutada nõudlust ja ruutmeetri hinda, eriti ruutmeetri hinda väljaspool kesklinna,» märkis spetsialist.

Büroopindade hinnaklass 2013. aasta esimesel poolaastal:

- A ja A+: 14-16 EUR+KM/ruutmeeter, lisanduvad kõrvalkulud. Pigem erandina esineb kõrgemat hinnaklassi: 18-20 EUR+KM/ruutmeeter.

- B-klass kesklinnas: 4-4,50 kuni 10 EUR+KM/ruutmeeter, lisanduvad kõrvalkulud. Hinnad sõltuvad hoone üldisest seisukorrast, korrusest, parkimisest, lifti olemasolust, küttesüsteemi ja tehnovõrkude seisukorrast.

- Hetkel on nõudlus A ja A+ büroopindade järele kesklinnas suurusega ca 70-200 ruutmeeter ehk et pigem väiksematele pindadele.

- Väike nõudlus või millele on keerulisem üürnikku leida, on büroopinnad, mis asuvad kesklinnas amortiseerunud hoonetes, kus ei ole parkimist ning büroopind on väga suur ja seda jagada kuidagi ei saa. Lisaks mõjutab kliente hoone ümbruskond ja kui hinna/kvaliteedi suhe on väga paigast ära, sel juhul püsib hoones ka vakants kõrge.

(Allikas: Arco Vara)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles