Peaaegu täiuslik telefon

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HTC One
HTC One Foto: HTC

HTC on justkui ere komeet, mille lend ei jäänud tarbijaile märkamata. 2010.–2011. aastal sai ettevõttest justkui üleöö maailmas üks tuntumaid telefonitootjaid, mille mudelivalikus oli nii kalleid tipptelefone kui keskmise hinnatasemega mudeleid.

Mobiilimaailma suursündmusel Mobile World Congress 2011 tunnustati Taiwani ettevõtet aasta telefonitootja tiitliga. Omajagu tähtis roll selles oli ilmselt ka aasta varem turule tulnud ja aasta-aastalt täiendust saanud HTC Desire nutitelefonide perekond. Märkimata ei saa ka jäta disainerite lemmikut HTC Legendi, mida on peetud üheks kaunimaks nutitelefoniks.

Kõik läks justkui hästi – turuväärtuselt edestati isegi Nokiat, saadi kolmandaks suurimaks nutitelefonide tootjaks maailmas, jäädes tahapoole vaid Samsungist ja Apple’ist. Ühendriikides läks ettevõttel veelgi paremini – uuringufirma Canalys andmetel sai HTCst 2011. aasta kolmandas kvartalis 24-protsendilise turuosaga USAs suurim nutitelefonide müüja. Samsung ja Apple järgnesid vastavalt 21 ja 20 protsendiga.

Tähelennu lõpp

Seejärel komeet nimega HTC kustus. 2012. aasta alguses hakkas ettevõtte turuosa kiiresti vähenema. Toodetud uued telefonid ei olnud aina kasvaval ja nõudlikumaks muutuval turul enam atraktiivsed ning ohoo-efekt oli kuhugi kadunud. Selle aasta alguseks oli HTC turuosa Ühendriikides langenud alla kümne protsendi. Telefonid ise polnud ainus süü languses. Samsungi üha jõulisem turundus tegi oma töö. Kunagi nii hinnatud HTC asemel lendasid omanike taskusse eelkõige Apple’i ja eriti Samsungi nutitelefonid. HTC tootearendus pole maganud – uusi telefone on ikka ja jälle turule toodud ja teatavat edu on need ka saavutanud. Näiteks muusikasõpru püütakse meelitada BeatsAudio koostöös valminud helilahendustega. Kuid midagi on puudu jäänud.

2013. aasta suvi võib päikese taas HTC hoovi tuua. Ettevõtte värskeim tipptelefon HTC One tundub tõesti olema see ainus, mis Taiwani telefonitootja taas tippudele lähedale viib. Internet on täis kiitvaid hinnanguid, kuid eks oma silm on ikka kuningas.

Ehk häirib lugejat veidi, et meedias saavad tähelepanu tavaliselt vaid tipptelefonid. Sellegi mudeli eest tuleb välja käia 600 euro ringis. Enamikule tarbijaist on selline kulutus suhteliselt põhjendamatu. Kuid vaadakem teist poolt – telefonitootjate jaoks on just tipptelefonid need, kus kasumimarginaal suurim ja mis ettevõtetele tulu toovad.

Ilusaim telefon

Nokia oli pikka aega suurim telefonitootja, kuid natuke uudiseid jälginud teavad, kuidas ettevõtte finantspoolega seis oli. Tipptelefone arendades ja neid tehnika viimast sõna täis toppides näeme ka väga hästi, millised funktsioonid ja trendid jõuavad juba mõne kuu pärast ka keskklassi telefonidesse. Ja nende vastu on huvi väga suur – Eestiski on suur osa müüdavatest telefonidest nutitelefonid.

HTC One’ist võib saada väga edukas müügiartikkel, sest see on tõepoolest ilus ja äärmiselt võimekas telefon. Disainiesteetika osas on see igati võrreldav kultusliku iPhone’iga. Ehk võiks isegi öelda, et Apple’i telefon on hakanud igavaks jääma ja HTC, võttes üle iPhone’i parimad omadused, on mõne lisandiga veel kaunima telefoni valmis teinud.

Telefoni esiküljel on lisaks ekraanile ka kaks kõlarit – nii üleval kui all. Siingi on kasutusel BeatsAudio heli, mis tähendab, et HTC One teeb ilmselt parimat häält. Youtube’ist või uudisteveebist videote vaatamiseks ei pea rahuldava heli saamiseks enam kõrvaklappe välja otsima. Filmi päris ei vaata, aga lühikesi video- ja heli­klippe saab sisseehitatud kõlaritega jälgida küll.    

Nüüd ekraanist – see on lihtsalt võrratu. 4,7-tollisele ekraanile on surutud kõrgresolutsioonis pilt ehk 1080 x 1920 pikslit. See teeb tiheduseks 468 pikslit tollile – tulemus teeb silmad ette ka Apple’i Retina-ekraanile. Ka värviedastus ja kontrastsus on kaunid – mustad on sügavad, värvid kirkad ja tekstid teravad. HTC One ekraan on ilus vaadata ja nii mõnigi teine telefon paistab selle kõrval justkui uhutud pildiga. Ainuüksi kvaliteetne ekraan on üks põhjusi, mis võimaluse korral kallima telefoni poole vaatama sunnib.

Telefon läheb kaasa üldlevinud trendiga, et uued nutitelefonid peavad olema suured. Paljude jaoks on see trend veidi hirmutav, kuid nagu ka HTC One tõestab, ei pea suur ekraan tähendama ebamugavat telefoni. Nimelt kasvavad ekraanid eelkõige kõrgusesse, mitte laiusesse.

Siinkirjutaja igapäevaseks telefoniks on kahe aasta eest soetatud Samsung Galaxy S2, mis on peaaegu sama lai kui HTC One, kuid sentimeetri jagu kõrgem. Et aga telefon on väga õhuke ja kerge, siis ei ole kasutusmugavus sugugi halvem. Teatud olukordades, nagu internetis surfamine, videote vaatamine ning navigatsiooni kasutamine, on suurem ekraan niikuinii mugavam. Naisterahvale võib HTC One siiski veidi suur olla.

Kapoti all töötab täistuuridel neljatuumaline 1,7 GHz protsessor, mis ei jää hätta ka kõige keerulisemate videotöödega. HTC One on väga kiire telefon. Võttes kõrvale paari aasta vanuse tipptelefoni, on vahe eriti tuntav. Muidugi peaks uusi telefone võrdlema teiste praeguste tipptelefonidega, kuid uut telefoni ostad ikka siis, kui vana juba mõnda aega olnud.

Teleripuldi eest

Põnevaid vidinaid on teisigi. Telefoni saab kasutada teleripuldina – sellega saab juhtida telekat, DVD-/BluRay-mängijat ja teisi seadmeid. Samuti tuleb kaasa HTC TV rakendus, millest küll rohkem kasu suurematel turgudel kui Eestis.

HTC on võtnud kasutusele värskeima versiooni omaloodud Sense’i kasutajaliidesest, mille all tiksub uus Androidi platvorm. See erineb suuresti eelmistest, olles keskendunud info edastamisele. Koduekraanile jooksevad meediast pärit uudised soovitud allikatest ja teemadest kokku värskendustega sotsiaalmeediast. Võrreldes väga paljude teiste analoogsete lahendustega on HTC BlinkFeedi nime kandev lahendus väga kasutajasõbralik ning tundub telefoni koduekraaniks igati loogiline. Hõlpsalt pääseb sealt ligi ka kõikidele rakendustele ja vidinatele.

Kõik HTC One’is tundub olevat justkui väga kindel ja selge – tegemist on parima nutitelefoniga, mis müügil. Kuid sellel on siiski üks vastakaid arvamusi tekitav funktsioon – kaamera. Nimelt otsustas HTC ka siin panna oma arendustöö mängu ning esitleda UltraPix kaamerat, mis on kõigest 4-megapiksline. Olgu kohe öeldud, et megapikslite arv on niikuinii rohkem vee segamiseks kui kvaliteedi näitajaks. HTC One’i kaamera puhul on pikslid suuremad, mis tähendab paremat valgusjõudu. Hämaras tehtud pildid ongi seepärast võrreldes teiste telefonidega väga kvaliteetsed.

Heades valgusoludes tehtud pilt peaks olema igati aktsepteeritav. Siinkirjutaja proovis pilte teha nii ja naa ning tulemused panid kukalt kratsima. Ühest küljest on tõesti fotod igati kvaliteetsed näiteks sotsiaalmeedias jagamiseks. Teisalt aga tuleb tagasi paari aasta tagune aeg, kui tundsid telefoniga tehtud pildi ära – see on kuidagi tuimem ja sugugi mitte oodatud teravusega. Isegi päikese käes tehtud pilt ei kannata pärast mingit suurendust – pikslid on selgelt näha ja sügavust piltidel pole.

Kaamera ongi ainus asi, mis HTC One’i puhul soovida jätab. Muus osas on tegemist ilmselgelt parima telefoniga, mis praegu saada. See on ilusa välimusega, väga hea koostekvaliteedi ja materjalivalikuga ning vaatamata suurusele mugav kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles