Avatakse üle poole miljoni euro maksnud liginullenergiahoone

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avatakse TTÜ ehitusteaduskonna liginullenergiahoone, mis on Eestis ainulaadne ning mille rajamine läks maksma ligi 620 000 eurot.

Hoone ehitanud Nordecon Betoon OÜ juhatuse liige Toomas Toompuu ütles, et Mäepealse tänav 3 asuv testhoone vastab passiivmaja nõuetele – välispiirete soojapidavus, avatäited ja hoone õhutihedus võimaldavad hoonet nimetada liginullenergia majaks.

Hoones on kasutusel väga erinevad tehnosüsteemid, mida saab eraldiseisvalt ja koostöös katsetada hoone kütmiseks ja jahutamiseks nagu näiteks maasoojuspump spiraal- ja horisontaalkollektoritega, õhk-vesi soojuspump ning õhk-õhk tüüpi soojuspump. Samuti on paigaldatud elektriküte, ventilatsiooni lisaküte koos kõrge soojustagastusega ventilatsiooniseadmega.

Ta selgitas, et hoone territooriumil asuvad katsetuse eesmärgil kahte tüüpi päikesepaneelid, millega soojendatakse tarbevett ning tarbeveest üle jäänud soojust kasutatakse hoone kütteks. Suvisel ajal suunatakse päikesekollektoritest tulev üleliigne soojus läbi maasoojuspumba pinnasesse, mis seal salvestub.

 «Testhoone taristu pakub 2012 aastal loodud TTÜ liginullenergiahoonete uurimisgrupile maailma tippudega võrdsed võimalused,» rõhutas hoone valmimise tähtsust uurimisgrupi juht, professor Jarek Kurnitski. «Siiamaani oleme kogunud kriitilist massi, osalenud juhtivas rollis Euroopa liginullenergiahoonete tehniliste määratluste väljatöötamisel ning teinud mitmeid teoreetilisi uuringuid. Nüüd saame vajaliku katsebaasi, et ka rakendusuuringutega absoluutsesse maailma tippu sisse murda,» lisas ta.

Koos tehnosüsteemide ja teadusaparatuuriga ligi 620 000 eurot maksnud testhoone ehitamist on toetanud Riigi Kinnisvara (67 000 eurot), ülejäänud osa rahastas Tehnikaülikool. Testhoonesse tulevad juba mitmed rahastuse saanud uuringud, nagu näiteks SA Archimedese uuringud hoonete energiatõhususest ja ventilatsioonisüsteemidest koostöös Tartu Ülikooliga, Eesti Teadusfondi tippteadlase ja institutsionaalse toetuse liginullenergiahoonete uuringud ning Euroopa Regionaalarengufondi uuring ehituse jätkusuutlikkuse tõstmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles