Küpros konfiskeeris kinnipandud panga omanike miljardid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp Foto: SCANPIX

Küpros külmutas miljardite eurode väärtuses endiste Laiki panga tippjuhtide varasid. Ilmselt ootab ees pikem kohtulahing tuvastamaks saare suuruselt teise panga kokkuvarisemise süüdlasi

Nagu teatas reedel Küprose keskpank, puudutab ajutine meede 3,8 miljardit eurot, mis  kuulusid Laiki nõukogu esimehele Andreas Vgenopoulosele ja tegevjuhile Efthimios Bouloutasele ning 1,5 miljardit eurot jaepanganduse juhi Kyriakos Magirase vara.

Kõik kolm on Kreeka kodanikud.

Keskpanga teatel on kohtu korraldusel blokeeritud ka rahaülekanded ja maksed nimetatud kolmele pankurile Ateenas baseeruva Marfin Investment Groupi poolt, mis oli Laiki juhtivaid aktsionäre.

Kohtuistung antud küsimuses leiab aset 11. juunil.

Vgenopoulos, investeerimisgrupi MIG esimees, eitas reedel oma süüd Laiki kokkukukkumises ja väitis, et Küprose võimud üritavad kallata vastutuskoormat panga endistele kreeklastest juhtidele.

Laiki liideti ELi ja IMFi abipaketi tingimusena Küprose suurima panga Bank of Cyprusega.

Paketiga kehtestati kindlustamata pangahoiustele «juukselõikus», mis eeldatavasti ületab 60 protsendi piiri.

Laiki ja Bank of Cypruse Kreeka filiaalid omandas Piraeus Bank – käesolevaga Kreeka suurim laenuasutus.

MIG on juba kaevanud kohtusse Küprose valitsuse, nõudes tagasi 830 miljonit eurot, mille grupp süstis Laikisse 2006. aastal, kui omandas selles 18-protsendilise osaluse ja võttis üle juhtimise.

Vgenopoulos ja Bouloutas astusid nõukogu esimehe ja tegevjuhi kohtadelt Küprose keskpanga survel tagasi aastal 2011.

Laiki riigistati mullu pärast seda, kui pank kandis ette 3,8 miljardit eurot kahjumeid Kreeka riigivõlakirjadelt ja oma Kreeka laenude portfellilt.

«Panka tabanud katastroofi põhjustasid selle järgmised juhid,» teatas Vgenopoulos, viidates endise rahandusministri juhitud meeskonnale, mis Laikile tulutult Venemaalt või Hiinast strateegilist investorit otsis – samal ajal kui Küprose keskpank Laikit abilaenudega vee peal hoidis.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles