Viru kaevandus sulges uksed

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru kaevandus.
Viru kaevandus. Foto: Karel Kravik

Poole sajandiga 80,5 miljonit tonni kaubapõlevkivi tootnud Viru kaevandus sulges uksed.

Täna tähistasid ligi poolsada Eesti Energia Viru kaevanduse töötajat ühise koosviibimisega ühe ajajärgu lõppu. 48 aasta jooksul 80,5 miljonit tonni kaubapõlevkivi tootnud Viru kaevandus sulges uksed ning andis Viru kaeveväljale jäänud põlevkivi kaevandamise teatepulga üle Estonia kaevandusele.

Viru kaevevälja väljatöötatud osa ehk Viru kaevandus suletakse, sest kaevanduse lõuna- ja põhjaosas on tektoonilised rikked ehk karstiala. Viru kaeveväli jääb avatuks ja seal olev varu – umbes 8 miljonit tonni kaubapõlevkivi – väljatakse edaspidi Estonia kaevanduse kaudu.

Nii nagu Viru kaeveväljale jääva põlevkivivaru eest hoolitsemine läheb Estonia kaevandusele, võtab Estonia üle ka enam kui pooled Viru kaevanduses töötanud 460 töötajast.

Kokku annab Eesti Energia Kaevandused oma teistes ettevõtetes – Estonia kaevanduses, Logistikaettevõttes ja Narva karjääris – tööd 260 endisele Viru kaevanduse töötajale. Ligi 100 senistest töötajatest suundub pensionile.

«Meile on kõik Viru kaevanduse töötajad olulised. Kaevanduste juhtkonna, personalitöötajate ja töötukassaga koostöös asusime juba aasta tagasi tegutsema selle nimel, et leida võimalikult paljudele Viru töötajatele tööd meie ettevõtetes,» räägib Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Veljo Aleksandrov.

«Koostöös töötukassaga on meil välja töötatud mitmeid meetmeid, et aidata ka neid inimesi, kellele me oma ettevõttes praegu uut töökohta pakkuda ei saa,» lisas ta. «Meil on loodud koondatavatele töötajatele spetsiaalne toetusfond, mis jaguneb ettevõttepensioniks ja ümberõppestipendiumiks.»

Aleksandrov selgitas, et koostöös töötukassaga on korraldatud lahkujatele uue töö leidmise ning ümberõppega seoses infotunde ja töömess.

Viru kaevanduse sulgemisega lõppeb Eesti kaevandusajaloos periood, mil kivi transporditi rööbastel ja kaevureid veeti kaevandusse ainulaadse köisraudteega. Eesti Energia teises allmaakaevanduses, Estonia kaevanduses, kasutatakse allmaatranspordiks selleks spetsiaalselt kohandatud sõidukeid.

Tänu neile jõuavad kaevurid töökohta oluliselt kiiremini ning saavad seega tööpäeva jooksul enam aega tööle pühendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles