Esmaspäeval katkeb pensionimaks, tõuseb töötusmaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pettuse osaliseks langenud inimesed peavad oma raha tagasi saamiseks ootama kohtuotsust.
Pettuse osaliseks langenud inimesed peavad oma raha tagasi saamiseks ootama kohtuotsust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäevast, 1. juunist ei pea enam maksma kahte protsenti palgast pensionifondi, selle asemel kasvab töötuskindlustusmaks 0,6-lt kahele protsendile.


Rahandusministeerium teatas, et 1. juunist peatatakse ajutiselt kohustusliku kogumispensioni sissemaksed. Uus maksustamiskord kehtib ka maikuu töötasude kohta, mis makstakse välja juunis.

Ajutine maksete peatamine kehtib üldise korrana kuni järgmise aasta lõpuni, kuid soovi korral on inimestel võimalik oma sissemakseid uue aasta algusest siiski jätkata. Maksete jätkamiseks peab inimene avaldama soovi, esitades selleks avalduse kontohaldurist pangale või kindlustusseltsile. Avalduste esitamise võimalus on ajavahemikus käesoleva aasta 1. oktoobrist kuni 30. novembrini.

Nendele isikutele makstavatel tasudelt, kes sügisel maksete jätkamise avalduse esitasid, tuleb alates 1. jaanuarist 2010 tehtavatelt väljamakselt pidada kinni kogumispensioni makse määras 2 protsenti. Nende puhul, kes avaldust ei esitanud, kogumispensioni kinnipidamisi teha ei saa. Seda, kas isik on avalduse esitanud või mitte, saab tööandja kontrollida samal viisil, nagu täna kontrollitakse teise pensionisambaga liitumist, s.o Eesti väärtpaberite keskregistri kaudu.

Alates 2012. aastast taastub praegu kehtiv kord kõigi jaoks ja täies ulatuses, mis tähendab, et inimene ise maksab 2 protsenti ja riik lisab sellele 4 protsenti.

1. juunist muutuvad ka töötuskindlustuse maksemäärad. Tööandja töötuskindlustuse maksemäär on alates 1. juunist senise 0,3 protsendi asemel 1 protsenti ning töötaja maksemäär senise 0,6 protsendi asemel 2 protsenti.

Lisainfo kogumispensioni sissemaksete kohta on kättesaadav rahandusministeeriumi veebilehelt: www.fin.ee, pensionikeskuse veebilehelt: www.pensionikeskus.ee, Finantsinspektsiooni tarbijaveebist www.minuraha.ee ja maksu-ja tolliameti veebilehelt: www.emta.ee. Töötuskindlustuse kohta saab lisateavet töötukassa veebilehelt: www.tta.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles