Swedbank läheb üle poole aeglasemale maksesüsteemile

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varas sai muu hulgas viis eurot.
Varas sai muu hulgas viis eurot. Foto: Peeter Langovits

Swedbank teatas, et hakkab kasutama süsteemi EBA Clearingu süsteemi Step 2. EBA Clea­ring on üleeuroopaline monopoolne maksesüsteemi hoidja, mille teenused on märksa odavamad seni kasutatavast Eesti ESTA süsteemist.

Eesti Pank sulgeb 2014. aasta jaanuari lõpus pankadevaheliste jaemaksete süsteemi ESTA. Pangaklientidele tähendab see tõenäoliselt, et maksed pankade vahel hakkavad liikuma aeglasemalt. Praegu tuleb selleks, et ülekanne jõuaks samal tööpäeval teise panka, teha see enne kella viit pärastlõunal. Tuleva aasta veebruarist ilmselt hiljemalt enne kella nelja.

«Uues süsteemis on tõepoolest madalam maksete töötlemise hind, kuid see on kõigest üks kulukomponent makseteenuse osutamisel,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

«SEPA-le ülemineku nõuete elluviimiseks tuleb pangal teha väga suuri investeeringuid ning sellest tulenevalt ei ole otsest seost ühe kulukomponendi alanemise ja kliendile pakutava lõpphinna vahele. Teenuste hinnad kujunevad aga kliendile loodavat väärtust ning konkurentsitingimusi arvestades,» märkis Siilivask.

SEB pressiesindaja Silver Vohu märkis, et keskpanga pakutud maksesüsteemi lahendus ei olnud konkurentsivõimeline, mistõttu kommertspangad otsivad ise nüüd makselahendused.

«Turutingimustes ei olnud Eesti Panga pakutav lahendus lihtsalt konkurentsivõimeline, sest avatud turud pakuvad hetkel paremaid lahendusi oma klientidele parima teenuse pakkumiseks,» märkis Vohu.

Eesti Panga asepresidendi MadisMülleri sõnul tuleb kommertspankadel nüüd otsustada, millist SEPA standardile vastavat maksesüsteemi nad veebruarist kasutama hakkavad, sest klientidele tuleb tagada võimalus teha SEPA standardiga sobivaid makseid.

«Kommertspangad on otsustanud kasutada järgmisest aastast pankadevahelisteks jae­makseteks soodsamaid lahendusi, kui pakkus keskpank. Positiivne on selle valiku juures, et suuremate pankade jaoks loob kokkuhoid makseteenuse arvelt paremad võimalused pakkuda klientidele teenust senisest odavamalt,» ütles  Müller.

«Kommertspangad võiksid otsida lahendusi, kuidas edaspidi taastada jaemaksete kiirus Eesti ettevõtete ja inimeste jaoks. Kui kliendid tekitavad turul nõudluse kiiremate maksete järele, siis kommertspangad eeldatavasti reageerivad. Rahvusvahelised teenusepakkujad toovad lähiajal turule kiiremaid arveldusi,» märkis Müller.

ESTA ei saa senisel kujul tööd jätkata, sest järgmise aasta veebruaris jõustuvad Euroopa Liidus ühtsed maksetingimused (SEPA), millele ESTA ei vasta. SEPA ühtsete tingimuste eesmärk on, et inimesed ja ettevõtted saaksid ühe pangakonto ja maksekaardiga teha euromakseid üle kogu Euroopa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles