Varsti selgub kogu tõde Eesti sotsiaalse ettevõtluse kohta

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erivajadustega inimeste tööhõive on üks sotsiaalse ettevõtluse tahke.
Erivajadustega inimeste tööhõive on üks sotsiaalse ettevõtluse tahke. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sel kuul sai alguse projekt, mille eesmärk on luua lahendus Eesti sotsiaalse ettevõtluse sektori regulaarseks kaardistamiseks ehk  teiste sõnadega vastavate statistiliste andmete kogumiseks.

Projekti juhib Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit ning projekti partnerid on Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustik ja Statistikaamet.

Tänasel päeval ei ole Eestis võimalik saada usaldusväärseid statistilisi andmeid sotsiaalsete ettevõtete majandus- ja tööhõivenäitajate kohta. Ka puudub meil teistest selgelt eristatav juriidiline vorm organisatsioonidele, kes tegelevad ühiskondliku eesmärgi nimel ettevõtlustulu teenimisega. Projekti raames loodava andmete kogumise lahenduse abil selgub muuhulgas, kui palju on Eestis sotsiaalseid ettevõtteid kokku, kus nad asuvad, millised on nende tulud, kulud ja varad ning palju töökohti on nende poolt loodud. Saadud andmete põhjal saab analüüsida näiteks sotsiaalse ettevõtluse sektori rolli tööhõive võimaluste pakkumisel ja SKP-sse panustamisel.

Statistikat sotsiaalse ettevõtluse kohta on vaja mitmel põhjusel. Usaldusväärsete andmete puudumine takistab sotsiaalse ettevõtluse sektorist ülevaate saamist, muuhulgas selle mõjust ja potentsiaalist Eesti ühiskonnas. Selle tõttu pole olnud võimalik sektori arengut piisavalt eesmärgistatult ja tõhusalt toetada.

Projekt kestab 14 kuud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles