Reuters: USA keskpank võib investorite suvepuhkuse ära rikkuda

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Föderaalreservi juht Ben Bernanke
USA Föderaalreservi juht Ben Bernanke Foto: SCANPIX

USA Föderaalreservi president Ben Bernanke andis eelmisel nädalal USA kongressile aru andes mõista, et keskpank võib rahapoliitikat muuta varem, kui paljud arvavad, kirjutab Reuters.

See tähendab keskpanga poolset väiksemat stimuleerimist ehk võlakirjade ostumahtude vähendamist. See aga omakorda võib tähendada, et investorid ei näe suuri laineid ainult rannal ehk teisisõnu suuri kõikumisi on oodata ka finantsturgudel.

Ehkki USA keskpanga aktiivsed jälgijad pööravad tähelepanu peamiselt juunis toimuvale nõukogu koosolekule, on keskpanga poliitika võimalikke pöördepunkte teisigi. Lisaks juunikoosolekule on koosolek ka juulis ning neile järgnevad protokollide avaldamised. Suve kolmel reedel avaldatakse USA tööhõivenäitajad, terve rida inflatsiooniindikaatoreid ja mitmeid vähemtähtsaid makronäitajaid.

Väga hoolikalt tuleks jälgida augustis Wyomingi osariigis Jackson Holes’is toimuvat rahapoliitikute iga-aastast sümpoosiumi. Muuseas, just seal vihjas USA keskpanga president Ben Bernanke 2010. aastal nn rahatrüki teisest voorust, mis tõi endaga kaasa toonase toorainete hinnaralli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles