Aretaja: õunakasvatuse tehnoloogiat tuleks muuta

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eesti ühe tuntuma õunasortide aretaja Toivo Univeri sõnul tuleks muuta kogu õunakasvatuse tehnoloogiat.

Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse raudvara Univer rääkis «Aktuaalsele kaamerale», et Eesti teadlaste püüdlustest hoolimata on siinsed kauplused tulvil Poola õunu, kuna seal on keskmine saagikus 20-30 tonni hektarilt, meil aga vaid viis, vahendab ERR Uudised.

«Me peaksime muutma õunakasvatuse tehnoloogiat,» ütles Univer ja selgitas, et peaksime minema üle nõrga- ja keskmisekasvulistele kloonalustele, istutama puid tihemini ja kasutama uusi paremaid sorte.

Eesti populaarseim õunasort on Liivi Kuldrenett ja nüüd tuleb Polli teadlastel jälgida, et uued sordid ei jääks maitselt sellele alla, kuid oleks veelgi vastupidavamad meie talvedele ja eelkõige haiguskindlad.

«Põllumajandusministeeriumi rahalisel toel aretame kärntõvekindlaid õunasorte, töö on kestnud kümme aastat,» ütles Univer, kelle sõnul on selle aja jooksul maha külvatud 15 000 seemet ja praegu on tööprotsessis umbes 4000 õunapuuseemikut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles