BSA uuring: piraattarkvara annab majandusse neli korda väiksemat tulu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: SCANPIX

Äritarkvaratööstuse ja selle riistvarapartnerite esindusorganisatsiooni BSA | Software Alliance`ja ärikooli INSEAD ühise uuringu tulemustest selgub, et litsentseeritud  tarkvara eelistamine piraattarkvarale toob Eesti majandusele neli korda suuremat tulu.

Uuringutulemustest selgub, et iga litsentseeritud tarkvarasse paigutatud euro investeeringutasuvus on 80 eurot. Võrdluseks, ühe euro paigutamine piraattarkvarasse toob tagasi vaid 20 eurot.

Litsentseeritud tarkvara kasutamise ühe-protsendiline kasv lisaks uuringu järgi Eesti siseriiklikku tootmisse hinnanguliselt 22 miljonit eurot aastas. Piraattarkvara puhul oleks sama suure kasvu juures saadavaks tuluks vaid 5,3 miljonit eurot. Litsentseeritud tarkvara annaks seega BSA ja INSEADi väitel Eesti majandusse 16,7 miljoni euro suuruse lisaväärtuse.

«Litsentseeritud tarkvara kasutamine vähendab majanduslikke ja õiguslikke riske ning toob ka ettevõtetele kasu,» ütles BSA | The Software Alliance`i esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste. «See uuring kinnitab mitte ainult seda, et litsentseeritud tarkvara kasutamine on ettevõtetele kasulik, vaid see annab ka olulise tõuke riigi majanduskasvule. Riik, õiguskaitseorganid ja ettevõtjad peaksid kasutama kõiki võimalikke viise majanduskasvu tagamiseks läbi tarkvarapiraatluse vähendamise ja litsentseeritud tarkvara kasutamise edendamise.»

«Konkurentsieelis: litsentseeritud tarkvara majanduslik mõju» toetub 95 riigis kogutud andmetele, et näidata originaaltarkvara mõju riikide majandusele. Uuringu kohaselt on litsentseeritud tarkvara kasutus otseselt seotud positiivsete mõjudega sisemajanduse koguproduktile (SKP) ning selline mõju on tunduvalt suurem kui litsentseerimata tarkvara kasutuse korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles