Parimas e-lugeris tuleb eestikeelsete raamatute lugemiseks formaate muuta

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindle Paperwhite
Kindle Paperwhite Foto: SCANPIX

Postimehe toimetusel oli Rahva Raamatu abiga võimalus nädal aega katsetada kolme parimaks peetavat seadet: Amazoni e-lugerit  Kindle Paperwhite, Kobo e-lugerit Glo ning hiljuti turule jõudnud sama firma suurema ekraaniga mudelit Aura HD.

Seadmete katsetamisest võtsid osa juba paar aastat Sony e-tindiga lugerit PRS 350 kasutav toimetaja Hendrik, majandustoimetuse ajakirjanikud Kalev ja Tõnis, kes olid e-lugeritega küll veidi kokku puutunud, kuid kel endal ühtegi sellist lugerit ei ole, ning samast toimetusest Kadri, kellel enne seda katset puudus igasugune kogemus e-lugeritega.

Kõik katses osalejad said iga e-lugerit kasutada vaid ühe päeva jooksul, seega ei kajastu tulemustes pikaajalised hinnangud, vaid pigem esimesed seadme väljanägemist, kasutamismugavust ja sisu puudutavad muljed ja kogemused.  Selleks et saada mingi ülevaade e-lugerite paremusjärjestusest, palusime katsetajatel neid viiepallisüsteemis hinnata. Kobo Glo maksab 160–170 eurot, Kindle Paperwhite’i kuvareklaamidega hind algab Eestis 160 eurost, Kobo Aura HD eest tuleb välja käia umbkaudu 200 eurot.

-------------------------------------------------------------

1. koht – Kindle Paperwhite, 16 punkti

USAs alates eelmise aasta oktoobrist müügil olev Amazoni e-luger sai kõigilt katsetajatelt üksmeelselt  neli punkti viiest. Positiivsena märgiti seadme kergust,  teksti loetavust, lihtsat ja loogilist menüüd,  ekraani valgustust ja valgustustasemete valikut. Kolm katsetajat tõid esile võimaluse teha märkmeid, mida teistes proovitud seadmetes  kohe üles ei leitud. Kiita said ka mõned muud lahendused, näiteks kiire ühendus Wikipediaga, hea sõnastik ja lahedad muutuvad ekraanisäästurid.

Negatiivse külje pealt mainiti Kindle Paperwhite’i puhul enim EPUBi  formaadi toetuse puudumist, mistõttu eestikeelseid e-raamatuid selle seadme abil ilma faile ümber formaatimata lugeda ei saa. Ühte kasutajat häiris ekraani alumise osa ebaühtlane valgus ning see, et valgustust ei saa välja lülitada, teine mainis puutetundliku ekraani pikaldast reageerimist, mis pikemal kasutamisel hakkas segama. Tõnis, kelle lugemisvarast moodustab 90 protsenti dokumentaalkirjandus (non fiction), mainis negatiivsena paljude e-raamatute kõrgemat hinda võrreldes tavalise paberraamatuga. Hendrik ütles oma kommentaaris

Kindle Paperwhite’i kohta tabavalt:  «See on nagu iPhone: kasutaja tohib teha vaid seda, mida me lubame. Aga mida lubatakse, seda teeb täiuslikult.»

Kindle Paperwhite:

•    Mõõdud: 16,9 x 11,7 x 0,91 cm

•    Kaal: 213 g

•    Protsessor: 800 MHz

•    Ekraan: 6-tolline, 1024 x 768 lahutusvõimega

•    Salvestusmaht: 2 GB, microSD-tugi

•    Toetatavad formaadid:  PDF, DOC, MOBI, PNG

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles