Valitsus teeb viimase pingutuse LNG terminali nimel

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik

Valitsus arutas neljapäeva hommikul regionaalse LNG terminali rajamise väljavaateid, leides, et soomlasega tuleb läbirääkimisi jätkata.

«Tänase arutelu põhijäreldus on, et läbirääkimiste tempot tuleb tõsta. Kui tempot ei tõsta, siis on oht, et ei tule toru Balticconnectorit ega tule ka LNG terminali,» ütles peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil.

«Eesti ja Soome peavad kokku leppima, kummal pool kallast on parem asukoht LNG terminali jaoks. Eesti põhiseisukoht on olnud, et asukoht ei ole kõige olulisem, vaid kõige odavam looduslik gaas,» ütles Ansip.

«Eestile on vastuvõetav see terminali asukoht, mis garanteerib kindla ja odava gaasi. Meie meelest õige LNG terminali asukoht on Eestis. Paraku soomlased arvavad, et kõige õigem regionaalse veeldatud gaasi terminali asukoht on Inkoos,» ütles peaminister.

Ansip märkis, et kahel riigil oleks vaja kiirustada kokkuleppe sõlmimisega. Läbirääkimised on kahe riigi vahel kestnud mitu kuud, kuid kokkulepet pole.

«On oht, kui me ei jõua kokkuleppele juuni lõpuks, siis see Euroopa Komisjoni rahastamisvoor läheb lihtsalt mööda, järgmine võimalus tekib 2016. aastal ja siis ei pruugi enam selle projekti jaoks raha olla,» märkis Ansip.

Suure LNG terminali ehitus on sedavõrd kulukas, et see on mõeldav vaid ainult sel juhul, kui see saab rahastamisel abi Euroopa Liidu eelarvest. Uue eelarveperioodi esimene rahastamisotsuste tegemise voor on tuleval aastal, järgmine kahe aasta pärast.

«Oleme suure ajalise surve all, peaksime intensiivistama soomlastega läbirääkimisi, meil oleks väga hea meel, kui suudaksime soomlastega kokku leppida erapooletus vahekohtunikus, kes analüüsides objektiivseid parameetreid, ütleks, et õige asukoht on Eestis Paldiskis või Muugal või Soomes Inkoos,» ütles peaminister.

Valitsuse pressibüroo teatas, et Eesti on panustamas regionaalse lahenduse paketile, mis sisaldab endas Poola-Leedu 562 km gaasiühendust (GIPL), Läti gaasihoidla moderniseerimist ja vajalikke Baltimaade siseste ühenduste parandamist, regionaalset LNG terminali Soome lahe kaldal ja Eesti-Soome gaasi põhivõrkusid ühendavat gaasitoru (merealune BalticConnector koos kaldapealsete ühendustega).

Nende projektide teostamiseks on olemas regionaalne ühishuvi (Eesti, Läti, Leedu ja Soome), mistõttu on võimalik nende osaline rahastamine Euroopa Liidu eelarvest.

Regionaalse LNG terminali olulisimad valikukriteeriumid on: LNG terminal peab silmas pidama turu vajadusi, terminaliarendajad ja omanikud peavad olema igas mõttes eraldatud domineerivatest gaasimüüjatest ning Euroopa Liidu toetuse aluseks on ühe regionaalse terminali rajamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles