Euroopa Liit tahab ka Hiina telekomiettevõtteid dumpingu tõttu maksustama hakata

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht soovib Hiina telekomiseadmete tootjate maksustamist
Euroopa komisjoni kaubandusvolinik Karel De Gucht soovib Hiina telekomiseadmete tootjate maksustamist Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon saadab lähiajal Hiinale ametliku hoiatuse, mille järgi plaanitakse hakata  Hiina suuri telekomiettevõtteid nagu ZTE ja Huawei väidetavate riigipoolsete konkurentsi moonutavate subsiidiumite tõttu Euroopa Liidus eraldi maksustama, rääkisid komisjoni tegemistega hästi kursis olevad anonüümseks jäända soovinud allikad Reutersile.

«Me tahame saata hiinlastele hoiatuse, kirja, millega teeme selgeks, et kui nad oma tegutsemist ei muuda, siis sellele järgnevad tollimaksud,» ütles üks allikatest Reutersile, märkides, et kirja initsiaatoril kaubandusvolinikul Karel de Guchtil on selles asjas Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso täielik toetus.

Euroopa Liit on juba mõnda aega süüdistanud Hiina riiki dumpingus, mis avaldub telekomiettevõtete riigipoolses subsideerimises ja soodustingimuste loomises, samas kui Ericssoni järel maailmas telekomiseadmete tootjate seas teisel kohal paiknev Huawei ja viiendat postisiooni hoidev ZTE on seda kategooriliselt eitanud, väites, et nende tegutsemine lähtub alati rahvusvahelistest kaubandusregulatsioonidest.

Sarnaselt on Europpa Liit olnud hädas Hiina päikesepaneelide tootjatega, nende toodangut hakatakse eraldi maksustama alates juunikuust.

Vähem kui kümme aastat tagasi olid Huawei ja ZTE maailmas üsna tundmatud ettevõtted, nüüdseks on aga kahe peale hõivatud juba veerand Euroopa turust. Euroopa Komisjoni hinnangul on see aga tõsiseks julgeolekuriskiks, kuna mitmed erinevad strateegilise tähtsusega Euroopa tööstusharud on muutumas sõltuvaks Hiina odavast traadita võrkude tehnoloogiast.

Euroopa Liidu eelmisel aastal avaldatud raporti järgi on julgeoleku kõrval probleemiks ka siseturu rikkumine.

Hiina telekomiseadmete valmistajad saavad erinevate allikate teatel Hiina valitsuselt ekspordisoodustusi, samuti saadakse riigi osalusega pankadelt kasvavate turgude infrastruktuuridesse investeerimiseks eritingimustel soodsaid laene.

Huawei ja ZTE aga on väitnud, et ka Euroopa riikide valitsused soosivad erinevatel viisidel enda riikide telekomiseadmete valmistajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles