Vaatamata majanduskriisile valitseb maailmas optimism

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Ülemaailmsel küsitlusel põhinevas uurimuses leiti, et hoolimata praegustest majandusraskustest valitseb kogu maailmas optimism.


Kõige lootusrikkamalt vaatavad tulevikku iirlased, brasiillased, taanlased ja uusmeremaalased. USA on optimistide edetabelis kümnendal kohal, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

LiveScience'it.

Peaaegu 90 protsenti inimestest üle maailma arvab, et järgmisel viiel aastal on elu sama hea või paremgi kui praegu. 95 protsenti inimestest usub, et viie aasta pärast on nende elu parem kui viis aastat tagasi.

Kansase ülikooli teadlaste uurimus näitab, et inimesed on loomult optimistid. «Tulemused tõestavad, et optimism on laialt levinud fenomen,» kinnitas ka uurimuse juhtivautor, Kansase ülikooli psühholoogiateadlane Matthew Gallagher.

Tulemused pole siiski päris üllatavad. Ka varasemates uurimustes on näidatud, et optimism on inimeste hulgas üldlevinud omadus. Inimesed usuvad, et nad elavad kauem ja on edukamad kui keskmine inimene, samuti alahinnatakse näiteks oma abielu lahutamise tõenäosust.

Samuti on näidatud, et optimism suureneb vanuse lisandudes. Kuid see on ainult hea - 2004. aastal avaldatud uurimuse kohaselt elavad optimistid kauem kui pessimistid.

Optimism oli uurimuse kohaselt madalaim Zimbabwes, Egiptuses, Haitil ja Bulgaarias. Kokku viidi küsitlus läbi 150 000 täiskasvanud inimese seas 140 riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles